четвртак, 13 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

КОСОВО НЕ МОЖЕ ДА УЧЕСТВУЈЕ НА ЕВРОВИЗИЈИ Одбијен пријем Приштине у Европску радиодифузну унију

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Европска агенција регулаторних тела (ИБИУ) већином гласова одбила је да Косово прихвати као самосталну државу и буде примљено у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), а тиме му је и онемогућила да учествује на "Евровизији".

Тиме је практично стављена тачка на актулене тежње Косова да као "самостална држава" учествује на "Евровизији". Састанак на коме се одлучивало о апликацији Косова завршен је пре сат време.

На састанку у Ослу, коме су присуствовали представници РТС, издејствовано је да Косово не буде примљено у ову организацију као пуноправни члан, па због тог

Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић, који је присуствовао састанку у Ослу, рекао је да Косово није успело да путем преседана уђе у ЕБУ пошто су 673 гласа била против, а 400 за измену статута.

- Мађарска је данас повукла потпис са тог захтева, али се ипак расправљало и гласало. Чланице ЕБУ су прихватиле аргумент РТС-а да се ради о политичком потезу, да се ради о политичком преседану. Да ће то штетити миру у нашем региону и опредељењу Европске радиодифузне уније да буде професионална а не политичка организација - истакао је Михајловић.

Помоћник директора РТС-а сматра да се не ради о ометању професионалног развоја РТВ Косово.

- Они имају уговор са ЕБУ и имају све бенефите које ЕБУ нуди својим чланицама и придруженим чланицама. Једино је ово био политички потез, на неки начин доказивање да је Косово држава, а не међународни протекторат - нагласио је Михајловић.

Михајловић је, како преноси РТС, указао да је тај процес трајао више од годину дана, а иницирало га је пет јавних сервиса из региона - Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Мађарске.

Љ.Тозев  Блиц

Најчитаније