недеља, 12 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Др Даница Грујичић за „Вести“: Хајком штите свој бизнис

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Медијском хајком на мене желе да заштите свој бизнис. Овако др Даница Грујичић, в. д. директора Института за онкологију и начелник Центра за неуроонкологију у Клиници за неурохирургију КЦС за „Вести“ одговара на вишедневне жестоке нападе једног таблоида на њу.

 

Тај таблоид је објавио да је она са места руководиоца Службе педијатријске онкологије сменила Зорана Бекића, „једног од најбољих лекара који је у овој установи годинама лечио децу оболелу од рака“, да су њене одлуке мотивисане „личном нетрпељивошћу и да дневно проводи „само сат-два“ у Институту.

Др Грујичић истиче да име и медицинску каријеру није градила у новинама, већ у операционој сали, а разлоге напада види у спречавању „бизнис комбинација и урушавању Института“, које не жели и неће да дозволи.

– Кад кренете у правцу решавања проблема, јасно је да ударате на приватне интересе и бизнисе бахатих појединаца. Одлуке не доносим читајући новине, па их због плаћених текстова нећу мењати, ако је неко помислио да ће се тако заштити. Одлуку о смени и премештају поменутог Бекића сам донела због ужасне атмосфере због које су отишла два феноменална педијатра, због сестара које су радиле под великим психичким оптерећењем и после консултације са свим удружењима родитеља деце оболеле од рака – написала је Грујичићева на Фејсбуку.

Она тврди да ће остварити све што је зацртала и да ће бити бескомпромисна.

– Свако ко не проналази интерес у томе, нема шта да тражи на Институту – рекла је Грујичићева и обећала да ће наставити истим темпом као и до сада. Спремна је да подвуче црту и поднесе извештај шта је урадила у здравству у својој каријери. Што се посла и мисије у Институту тиче, они су јасни још од старта.

– Први циљ је да се смање, а затим и потпуно укину листе чекања, затим да се набави најсавременија опрема и обезбеде најбољи услови за лечење пацијената – поручила је Грујичићева.

Да је корупција у онкологији присутна и изражена указује и др Драшко Карађиновић. Координатор организације „Лекари без корупције“ подсећа на велику аферу трговине листама чекања у Институту за онкологију Војводине.

– Онколошка служба је у Србији, како се показало, у више случајева неодвојива од корупције, а када имате аферу таквих размера попут трговине листама чекања, онда је у Србији све могуће – рекао је Карађиновић поводом навода Данице Грујичић да је нападнута јер је ударила на нечији бизнис.

Некажњени греси

Др Драшко Карађиновић каже да је све о трговини листама у Институту за онкологију Војводине доказани, али да нажалост нико није понео ни етичку или дисциплинску, а камоли кривичну одговорност. Када нема санкција за тако драстичан пример корупције, онда на нешто тако почне да се гледа као на дозвољено, па то постаје допуштени начин функционисања – објашњава Карађиновић.

У мисији живота

Поводом таблоидних оптужби да седи у две „фотеље“ Даница Грујичић је навела да је једна од њих хируршка и да се ње неће одрећи како би помогла сваком пацијенту и успела да изнедри што више младих хирурга.

– Спремна сам да остајем на послу и после поноћи, свесна да још увек могу да помогнем многима, а то је моја основна мисија. Немам приватне послове, не радим приватно, живот сам посветила државној клиници и скоро 40 година често дневно радим и више од 12 сати. Јасно ми је да неименованим изворима из текста то не одговара – каже Даница Грујичић.

„Краба“ корупција

Др Ненад Боројевић и др Зоран Бекић, начелник Одељења педијатрије на Институту за онкологију и радиологију, хапшени су у акцији „Краба“ са још петоро људи, под сумњом да су захтевали и добијали новац од фармацеутских кућа да би фаворизовали набавку и потрошњу лекова тих кућа. Ослобођени су 2016. године због недостатка доказа. Посланица НС Злата Ђерић 2010. године је тражила проширење оптужнице на организовано убијање, тврдећи да су оболела деца умирала од претеране хемотерапије. Она је навела је да је њеном сину прописано 40 недеља терапије док се у Шведској прописује 27, па се одлучила на прекид. Бекић је убеђивао да се терапија настави, јер дечак има две метастазе на плућима. Међутим, према њеним речима, касније су лекари на ВМА установили да су плућа била чиста, а њен син је и данас жив и здрав.

Д. Декић   Вестионлине

Најчитаније