понедељак, 28 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Студенти „Један од пет милиона“ незадовољни реакцијом Универзитета, приступ онемогућавају и запосленима у Ректорату (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Студенти из покрета „Један од пет милиона“ који су блокирали Ректорат Универзитета у Београду тврде да неће омогућити запосленима улазак у зграду, јер су незадовољни начином на који је Ректорат осудио инцидент првог дана блокаде, када је дошло до међусобног кошкања између њих и једне особе. У саопштењу Ректората се наводи да је напад дошао од стране „очигледних политичких неистомишљеника“, а не од, како студенти тврде, припадника Српске напредне странке.

 

Наиме, студенти из покрета „Један од пет милиона“ се од петка налазе у блокади Ректората са захтевом да ректорка Иванка Поповић, на јавном сервису, затражи од премијерке Ане Брнабић разрешење министра финансија Синише Малог, док је у току одлучивање о томе да ли је његова докторска дисертација плагијат.

Убрзо након што је блокада почела, студенти су саопштили да су активисти СНС унутар зграде Ректората БУ напали студента Срђана Марковића. Медијима су послали снимак инцидента, али се то на њему није видело. Из снимка се може закључити да је дошло до међусобног кошкања између студената и особе за коју наводе да је активиста СНС, након чега су га студенти изгурали у хол Ректората.

Студенти су потом својим захтевима додали и тај да Ректорат осуди поменути инцидент. Ректорат је затим и реаговао саопштењем, у коме је наведено да осуђује физичке насртаје на студенте „од стране очигледних политичких неистомишљеника“.

„То саопштење апсолутно није испунило оно што је од њега захтевано. Није наглашено ко је ушао, речено је опет да су осуђени нападачи на студенте из организације ‘Један од пет милиона’, али није речено ко је то, иако постоје јасни материјални докази који говоре да се ради о припадницима Српске напредне странке”, каже за Инсајдер студеткиња Мила Јовановић.

Због тога студенти неће, како наводи, дозволити да запослени те институције уђу у зграду.

Раније данас, ректорка Иванка Поповић изјавила је за Н1 да је запосленима у Ректорату тренутно онемогућено право на рад, јер су студенти и даље закључани у згради.

„Јуче смо обавили разговор са студентима, очекивали смо конструктиван разговор где ће обе стране имати пуно разумевање за ситуацију. Имали смо утисак да је то тако и да ћемо имати одређени напредак. Међутим, јутрос у 5.30 часова су студенти узели кључеве од портира што представља квалитативну промену”, истиче она.

 

Како објашњава студенткиња Мила Јовановић, са њима је ипак јутрос разговарао студент проректор.

„Ми смо дозволили студенту проректору да уђе, он је ушао са једном службеницом и изнео је дипломе и документа које су неопходни пре свега због дипломаца и њихових пријава за мастер и слично. Тиме смо показали да не желимо да утичемо на студентски живот и да не желимо да га реметимо”, објашњава Јовановић.

Нови (стари) захтев

Ректорка Иванка Поповић истакла је у неколико наврата да подржава разумне студентске захтеве „јер је свима потребно да Универзитет ради на одговарајући начин”.

„Али можемо да разговарамо о захтевима који су у домену деловања Универзитета, преко тога тешко да можемо нешто да урадимо. Тешко је преговарати кад се студентски захтеви мењају”, изјавила је Поповић.

Подсетимо, главни захтев студената је да ректорка на јавном сервису затражи од премијерке Ане Брнабић разрешење министра финансија Синише Малог док је у току одлучивање о томе да ли је његова докторска дисертација плагијат

Како је истакнуто у последњем саопштењу колегијума Ректората, тај захтев „излази из законске надлежности Универзитета“, јер он је учествује у избору и разрешавању чланова Владе.

„Ректорски колегијум ће уложити све своје напоре да се поступак поводом спорног доктората оконча по процедури у најкраћем могућем року“, додаје се.

Због тога су студенти решили да измене свој захтев. Наиме, они сада од ректорке Поповић захтевају да премијерки упути препоруку за разрешење Синише Малог.

„Тражимо да ректорка премијерки предложи и као представник високе установе препоручи да разреши министра Синишу Малог дужности и на тај начин покаже да је уз своје студенте и да брани овај универзитет”, каже Јовановић.

Блокада зграде Ректората почела је у петак, а студенти Удружења „1 од 5 милиона” саопштили су у суботу да су преузели контролу над целим објектом, јер им је, како су рекли, претходну ноћ било угрожено право на слободу кретања. Они су тком истог дана покрили и камере у згради Ректората и, како су саопштили, сада одлучују о томе ко улази и излази из објекта.

Ректорски колегијум саопштио је да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората. Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да полиција неће интервенисати у случају блокаде Ректората.

Смена Синише Малог је главни услов за прекид блокаде, а студенти су саопштили да су разлози за блокаду су бројни - „неодговорно понашање надлежних (на челу са министром просвете Младеном Шарчевићем) према образовању, пад Универзитета на Шангајској листи, ремећење наставне године због одржавања Универзијаде (најава исељавања студената из Студентског града, померање испитних рокова, скраћивање године), недостатак литературе и недовољно просторија за одржавање наставе на неким факултетима”.

Данас је у Ректорату била планирана промоција доктора наука, али је због блокаде пребачена у зграду Хемијског факултета.

 

Инсајдер

 

Најчитаније