понедељак, 01 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРАЗНИК РОЖДЕСТВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник посвећен Рођењу Пресвете Богородице (грч: Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, рус: Рождество Пресвятой Богородицы), у народу познатији као Мала Госпојина, који спада у један од 36 великих празника. Празник Рођења Пресвете Богородице спада у групу Богородичиних празника, који се са Господњим празницима обједињују заједничким називом „Дванаест празника“, јер их укупно има 12, а од тога три су покретна и 9 непокретних празника, у који спада и Мала Госпојина, која се прославља сваке године 8. септембра по јулијанском, односно 21. септембра по грегоријанском календару.

 Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трпеза хлеба небескога, кивот светиње Божије, дрво најслађега плода, слава рода људскога, похвала рода женскога, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Јоаким, који беше рода царскога из племена Давидова, и Ана, од рода архијереја племена Аронова, дочекаше старост без деце и зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом, и молише се Богу са сузама да их обрадује у старости њиховој даривањем детета, као што је некада Бог обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. Бог је услишио молитве праведницима Јоакиму и Ани, којима је посвећен дан у календару 9./22. септембар, и даровао им је ћерку, а и Богомајку, која ће родити Спаситеља рода људскога. Ана роди ћерку у Назарету и даде јој име Марија, које значи висока и господарећа, и са Јоакимом се заветоваше да ће ћерку посветити на служење Богу. Када је Марија имала три године одведоше је у храм Јерусалимски и свештеник Захарије, отац Светог Јована Крститеља, примио је Марију у храм. Након 11 година Маријиног служења у храму свештеници су јој рекли да по закону она ту више не може бити, јер је напунила 15 година и да треба да се уда, али је Марија рекла да не жели да се уда и да има мужа, тако да су је дали на чување Јосифу из Назарета, из племена Давидова, где је живела са Јосифовим сестрама и читала свете књиге, док јој се се није јавио архангел Гаврило и пројавио јој да ће она родити сина Божијег, Спаситеља света, Господа Исуса Христа, као што је и пише у књизи пророка Исајије (Ис.7, 14): „Зато ће вам знак сам Господ дати: Гле, девица ће затруднети и родиће сина и даће му име Емануило.“ Мала Госпојина је велики празник и у народу врло поштован, а познат је и по томе да од тога датума почињу јесење свадбе, док се завршава брање лековитих трава, јер, по народном вредовању, највише лековитих својстава имају биљке убране између Велике и Мале Госпојине. На Малу Госпојину почињу се са орањем и сетвом озимих усева, а ставља се и насад кокошкама, јер се верује да јаја из периода од Велике до Мале Госпојине могу целу годину остати свежа и пилићи који се излегу у ове дане биће добре коке носиље.

Многе породице прослављају Малу Госпојину као своју Крсну славу, а у многим местима се одржавају сабори, заветине, прославе, молитве и литије. У Шумадији се Мала Госпојина сматра великим празником и славом, и сматра се даном када је добро да се млади вере и венчавају. Највећи вашари за Малу Госпојину одржавају се у Шапцу и Неготину, који се непрекидно одржава већ 150 година. Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „О Пресвета Дево Богородице, помози и нама да слично Теби будемо покорни вољи Божијој, Сину Твоме и Господу кроз Тебе слава и хвала вавек. Амин.“ Тропарь Рождества Богородицы, глас 4.: Рождество Твое Богородице Дево, радость возвести всей вселенней: из Тебе бо возсия солнце правды Христос Бог наш, и разрушив клятву, даде благословение, и упразднив смерть, дарова нам живот вечный. (Тропар, глас 4: Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни.)

Кондак Рождества Богородицы, глас 4.: Иоаким и Анна поношения безчадства, и Адам и Eва от тли смертныя свободистася Пречистая, во святем рождестве Твоем. То празднуют и людие Твои, вины прегрешений избавльшеся, внегда звати Ти: неплоды раждает Богородицу, и питательницу жизни нашея. (Кондак, глас 4: Твојим рођењем пречиста, ослободише се Јоаким и Ана срамоте због немања деце, а Адам и Ева од срамоте пропадљивости, и народ твој, избавивши се узрока греха, кличе ти: Нероткиња рађа Богородицу и чуварку нашег живота.)

  Снежана Недић

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније