понедељак, 19 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Септембарска црна листа: Четири послодавца нарушила права будућих мајки

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На септембарској црној листи послодаваца који нарушавају права трудница и породиља нашла су се четири предузећа – од апотеке до угоститељског објекта.

 

У сарадњи са Инспекцијом рада и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Центар за маме отпочео је месечно објављивање црних листа послодаваца који нарушавају права трудница и породиља.

У септембру 2019, четири послодавца нису поштовала права својих запослених трудница или породиља и то: Здравствена установа апотека М здравље из Београда са пословним седиштем у Ресавској улици бр. 9,  Retail coffee d.o.o.из Београда са пословним седиштем у Булевару Краља Александра бр. 80, D&W COMPANY  д.о.о. из Земуна са пословним седиштем у улици Магистратски трг број 3, односно у Омладинских бригада бр. 1 у Београду и Бест цапитал комерц, предузеће за PTU MTP из Краљева, са пословним седиштем у Чубуковцу, у насељу Браће Пирић бр. 130.

– Црну листу послодаваца објављујемо да бисмо јавности представили оне које не поштују законе и права трудница и породиља, као и да охрабримо маме да се боре за своја права и пријаве кршења истих Инспекцији рада”, изјавила је Јована Ружичић, директорка Центра за маме.

Осим тога, додала је Ружичић, постоји нада да ће ова листа подстаћи послодавце у Србији да поштују законе и натерати да увиде да „маме нису ‘лака мета’ – и да се њихова права морају поштовати”.

Центар за маме позвао је послодавце да послују у складу са законом, а оне који су се овога пута нашли на листи да своје пословање ускладе са позитивним прописима како се убудуће не би нашли на листи. Истовремено, они су позвали маме да пријаве свако евентуално нарушавање својих права на број 0800 300 307, где се пријављују неправилности у области рада и где приоритет имају труднице, породиље и родитељи уопште.

Следећа Црна листа биће објављена у првој недељи новембра.

Данас Онлине

Најчитаније