уторак, 22 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

"СРАМ ВАС БИЛО" Радници "Милана Благојевића" се сукобили са породицом погинулог колеге на суђењу директору фабрике: ВИДЕО

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Неколико стотина радника државног предузећа "Милан Благојевић – Наменска" из Лучана окупили су се јуче испред и у близини Основног суда у Ивањици, како би изразили подршку Радошу Миловановићу, генералном директору тог предузећа, и двојици фабричких руководилаца – Владимиру Лончаревићу и Тому Стојићу, којима је почело суђење у том суду.

 

Њих тројица су оптужени да су одговорни за трагедију од 14. јула 2017. године, када су у експлозији барута погинули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић. Према оптужном предлогу Стевана Милићевића, заменика јавног тужиоца у Ивањици, Миловановић, Лончаревић и Стојић су окривљени да су извршили по једно тешко кривично дело дело против опште сигурности и за њих је тужилац предложио затворске казне у трајању од по једне године и шест месеци до три године.

Испред Основног суда у Ивањици, пред којим се окупило око 800 радника фабрике „МБ - Наменска” Лучани у знак подршке генералном директору Радошу Миловновићу и оптуженима, дошло је до вербалног сукоба приликом изласка из суднице. Најпре је изашао Миловановић којег су радници поздравили аплаузом, међутим отац једног од погинулих радника Милован Миливојевић, добацио је окупљеним радницима: „Срам вас било, дабогда сви доживели оно што сам ја”. На то су из масе окупљених радника кренуле псовке који су били испровоцирани клетвом Милиовојевића, пише Глас Западне Србије.

Чули су се повици: „Срам те било, што нам рушиш фабрику и нападаш људе, јеси ли знао где ти ради син?” У једном тренутку дошло је чак и до кошкања.

Међутим, адвокат породице Миливојевић, Владимир Тодорић, казао је да је све ово „још једна представа у режији директора фабрике и да радници нису дошли својом вољом већ им је ово била радна обавеза”, додавши да ће брзо бити доказана кривица оптужених јер су он и његов клијент асполутно спремни за наставак суђења и поседују доказе.

Окупљени, са друге стране, тврде да су се сами и спонтано организовали и да су путовали сопственим колима и о сопственом трошку, како би подржали Радоша Миловановића и двојицу руководилаца у фабрици.

У тој војној фабрици је запослено око 1.300 радника, од којих је, како је раније Данасу рекао Зоран Бабић, председник синдиката, њих око 800 затражило слободан дан у среду и да је тај синдикат постигао договор са пословодством о томе да им се одобри оправдани изостанак са посла.

Улаз у суд и зграду суда је обезбеђивао велики број полицајаца. Међу радницима, који су о трошку државе одсуствовали са посла и „спонтано“ се окупили испред ивањичког суда, било је оних који су вређали чланове породице Миливојевић, која је у експлозији изгубила сина Миломира и дуже од две године инсистирала на томе да се утврди одговорност за ту трагедију.

– То су колеге које су радиле са мном деценијама у предузећу. Рекао сам им "свака вам част ако сте дошли да подржите мог мртвог сина, а ако сте дошли да подржите лучанског Јутку – Радоша Миловановића, дабогда да доживите судбину моје породице", а онда су почели да вичу и вређају нас, што је било страшно. Када се појавио Радош Миловановић сви су га поздравили аплаузом, казао је за Данас Милован Миливојевић.

 

Иначе, суђење је одложено за 15. новембар, јер је бранилац осумњиченог Томе Стојића поднео тужилаштву предлог о споразумном признању његове кривице. Одлагању суђења, које су прихватили заменик тужиоца и Владимир Тодорић, адвокат породице Миливојевић, противила се одбрана остале двојице осумњичених, посебно Драган Палибрк, адвокат Радоша Миловановића, али суд је одлучио да пролонгира суђење.

– Суд је одолео притиску одбране да спречи постизање споразума о кривици Томе Стајића и тужилаштва, рекао је за Данас Тодорић.

Данас , Глас Западне Србије,Блиц

Најчитаније