уторак, 02 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ђурановић: Обезбеђена замена за лекове Ранитидин и Ранисан

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Информација у јавности поводом привременог повлачења одређених серија лекова Ранитидин и Ранисан, због додатне провере чистоће супстанце, непотребно је узнемирила пацијенте, сматра гастроентеролог Срђан Ђурановић са Клинике за гастроентерологију Клиничког центра Србије.

 

Нема разлога за бригу, јер није забележена ни једна нежељена реакција на лек Ранитидин, каже Ђурановић у писаној изјави и додаје да је реч само о потврди додатне сигурности за пацијенте и пуне одговорности произвођача.

„Пацијентима је обезбеђена адекватна замена лека. На нашем тржишту постоји Фамотидин који припада истој групи лекова, са идентичним индикацијама за употребу и представља ефикасну и безбедну замену, а комерцијалној употреби у свету је више од 35 година“, истакао је Ђурановић.

По његовим речима, клиничка искуства са поменутим леком су јако добра и слободно се може рећи, како је додао, да је ефикасност која се њиме постиже у смањивању лучења киселине у желуцу, идентична, ако не и боља.

„Овај лек је доступан само на лекарски рецепт и може се наћи у облику таблета у дозама од 20 мг и 40 мг. Уобичајено се узима два пута на дан. Ефикасност и безбедност овог лека пружају сигурност и лекару и пацијенту. Дакле пацијенти у Србији заиста немају разлога за бригу“, закључио је Ђурановић.

ФоНет/Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније