петак, 10 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Министарство заштите животне средине: За загађење крива возила са застарелим моторима

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поводом Светског дана чистог ваздуха Министарство заштите животне средине позвало је грађане да напусте старе навике и окрену се квалитетним моторима, хибридним и електричним, као и пешачењу и бициклизму. Министарство је саопштило да је јасно да су саобраћај и аутомобили са застарелим моторима драматично присутни загађивачи.

 

"У данима када нема грејања, топлана, када нема значајног индустријског загађења, али ни ветра ни кише да помогну, ваздух смо могли да видимо. Сада је и више него јасно да је саобраћај, његова висока учесталост, аутомобили и возила са застарелим моторима, драматично присутни загађивач, непријатељ нашег здравља и да је задњи час да сви тога постанемо свесни", оценило је министарство.

У саопштењу се подсећа да извештаји Светске здравствене организације показују да је лош квалитет ваздуха у свету узрок смрти око седам милиона људи годишње, док у Србији сваке године умре 6.000 грађана.

"Сецијализована агенција Светске здравствене организације за испитивање рака означила је као доказани хумани канцероген издувне гасове дизел мотора", навело је Министарство и подсетило да су претходни дани показали колико сами грађани драматично утичу на квалитет ваздуха.

Оно је оценило да су решења селективном коришћењу аутомобила, иновативним технологијама, замени енергената, улагању у постројења за пречишћавање ваздуха, у циркуларној економији, у зеленој градњи.

Пре неколико дана према апликацији за мерење квалитета ваздуха АирВисуал, Београд је био најзагађенији град у свету, док га је Агенција за заштиту животне средине оценила као јако загађен. С проблемом прекомерног загађења сусрећу се и други градови у Србији, попут Бора.

Квалитет ваздуха се поправио са променом временских прилика, односно кишом и ветром.

Пре неколико дана у Београду је одржан протест због загађења ваздуха у организацији Иницијативе Не да(ви)мо Београд, а Влади Србије и граду Београду предате су петиције са захтевима за конкретне мере. У тексту петиције наводи се да „како би се ситуација са загађењем ваздуха побољшала”, иницијатива Не да(ви)мо Београд сматра да је неопходно радикално побољшање јавног превоза, масовно озелењавање и пошумљавање града, промоција одрживе урбане мобилности, прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије, боља контрола индустријских загађивача, систематско праћење и извештавање о загађењу ваздуха и одустајање од свих штетних пројеката који ће додатно затровати ваздух градова, попут изградње спалионица.

Бета, Инсајдер

Најчитаније