петак, 10 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Подршка за Марију Лукић у случају против Јутке

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Активисткиње Мреже жена против насиља одржале су испред Министарства правде скуп подршке Марији Лукић из Бруса, у најпознатијем правном процесу пријављеног сексуалног насиља против бившег председника општине Брус Милутина Јелачића Јутке.

 

Треће по реду рочиште одржава се данас у Основном суду у Крушевцу.

Руководилац службе за жртве Виктимолошког друштва Србије Јасмина Николић је на конференцији за новинаре рекла да је скуп подршке намењен и свим жртвама сексуалног насиља и позвала жене које су имале такав проблем да се обрате некој од 29 организација за заштиту права жена у Србији.

„Женске организације су се окупиле да скрену пажњу јавности на све чешће случајеве сексуалног насиља и узнемиравања и да пруже подршку женама које су имале ово искуство и које су проговориле или које нису проговориле. Ту смо да им покажемо да нису саме и да женама које су јавно проговориле честитамо на храбрости“, казала је Николић.

Она је рекла да мали број жена пријављује сексуално узнемиравање или насиље и због страха и претњи.

„Наш основни циљ је да дамо подршку женама и да затражимо од државе да насилници у судским процесима који су кренули добију казне према закону. Тешко је у једној малој средини где се сви знају устати против локалних моћника и бити после тога изложен нападима и осудима средине“, рекла је Николић.

Она је у име женских организација против насиља позвала државу, односно правосудне органе, да до краја одраде свој посао и навела да се скупови подршке Марији Лукић, која је оптужила тадашњег председника општине Брус Милутина Јелачића Јутку за сексуално узнемиравање, одржавају данас и у Крушевцу, Смедеревској Паланци и Нишу.

Окупљене активисткиње Мреже жена против насиља носиле су транспаренте „Захтевам да будем заштићена од сексуалног узнемиравања“, „Тражимо правду за Марију Лукић и за све жене са искуством сексуалног насиља“, „Ниси сама“ и „Верујем ти“.

Одлуку о премештању случаја Марије Лукић из Бруса у Крушевац донео је Врховни касациони суд. Суђење Милутину Јелачићу Јутки, које је почело пре 20 месеци до сада је имало последицу да је под притиском јавности у априлу ове године дао оставку на функцију председника општине Брус коју су одборници на седници Скупштине општине усвојили без гласања.

Лукић је оптужила тадашњег председника општине Брус Милутина Јелачића Јутку, коме је тада била секретарица, да је сексуално узнемиравао, између осталог, и тако што јој је послао око 15.000 непримерених порука. Још неколико жена из општинске администрације оптуживало је Јутку за сексуално узнемиравање, али је поступак покренут само у случају Марије Лукић.

Нишлијке протестом испред суда подржале Марију Лукић и жене жртве насиља

Активисткиње Центра за девојке и Женског истраживачког центра, као и десетак грађанки Ниша окупило се данас испред Основног суда у том граду у знак подршке Марији Лукић из Бруса, по чијој се тужби за полно узнемиравање данас у Основном суду у Крушевцу одржава суђење, као и свим другим женама жртвама сексуалног насиља.

Представница Женског истраживачког центра Наталија Жунић рекла је на скупу да је насиље над женама глобални проблем, нарочито у патријархалном, традиционалном друштву.

„Насиље над женама је нешто што се подразумева у друштву у коме живимо“, рекла је Жунић и додала да се у насиље над женама убраја и сексуално узнемиравање које је и те како присутно.

„Претпостављам да је свака од жена у нашем друштву могла да осети на „својој кожи“ неку врсту сексуалног узнемиравања“, изјавила је Жунић.

Она је казала да насиљу над женама може да се стане на пут доношењем и променом закона, променом свести људи и борбом против дискриминације.

„Борба против дискриминације жена је нешто што се у друштву подразумева и без тога једно друштво не би могло да постоји. Промена закона значи промену свести о дискриминацији“, нагласила је Жунић.

Представница Центра за девојке Силвија Михајловић је рекла да активисткиње Центра пружају подршку Марији Лукић и поручују да се не слажу са дугим судским процесима.

Према њеним речима Центар за девојке се залаже да се о насиљу над женама говори гласно и адекватно реагује.

Учеснице протеста у Нишу носиле су транспаренте на којима је писало „Стоп сексуланом узнемиравању“, „Отказ насилницима, не жртвама сексуалног узнемиравања“, „Правда за Марију Лукић“ и „Реагуј на насиље“.

Бета/Данас

Најчитаније