уторак, 19 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Произвођачи са југа Србије чупају и бацају парадајз

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Произвођачи парадајза организовано су почупали стабљике из пластеника, а зрео плод спреман за продају бацили у контејнер, огорчени због немогућности извоза и ниске откупне цене.

 

Како је пренео портал Југмедиа, откупна цена парадајза на југу Србије спала је на 10 динара по килограму, а извоз због епидемиолошке ситуације пропао.

Портал додаје да су последњих година парадајзом у лесковачком крају почели да се баве млади људи у намери да од њега остваре егзистенцију и будућност. Међутим, попљопривредници из Свирца, Цекавице, Тогочевца, Винарца, Навалина, Стајковца тврде да нису имали другог избора до да свој труд и рад баце на смеће.

"Док се продавао албански и македонски увозни парадајз, тада је све могло. Сада је наш сазрео и за нас нема извоза због короне. Како је то могуће? Са друге стране, наши домаћи откупљивачи нас уцењују и нуде нам 150 динара по гајбици парадајза од 12 килограма. Да ли знате да нас само производња кошта 25 динара по килограму, а само гајбица 50 динара? Па то није нормално шта нам раде", рекао је за Југмедију пољопривредник Душан Коцић из Свирца који је почупао око хиљаду стабљика парадајза из свог пластеника.

Југмедиа/Н1

Промо

Bg

Најчитаније