четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Синдикати траже да се законом уреди висина плате током самоизолације

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Синдикати УГС "Независност" и Асоцијација слободних независних синдиката Србије (АСНС) траже од Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања да се донесе законски акт којим би се утврдила висина зараде током самоизолације због инфекције корона вирусом.

 Економски саветник у УГС "Независност" Зоран Ристић, рекао је да су послодавци углавном поштовали апел државе за време трајања ванредног стања, да се радницима који су у самоизолацији две недеље плати пун износ зараде.

"Сада када није на снази ванредно стање, послодавцима се, пошто нема законске регулативе како да се обрачуна зарада у време самоизолације, оставља могућност да сами утврде износ зараде", рекао је Ристић.

Због тога, како је рекао, у пракси влада шаренило решења, од исплате 100 одсто зараде, до 65 одсто као за време боловања што је минимум, дефинисан Законом о раду. Додао је да би требало донети пропис који регулише надокнаду зараде за време самоизолације на јединствен начин.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије Ранка Савић рекла је да је тај синдикат пре неколико дана упутио захтев Министарству рада да законски регулише висину исплаћене зараде за време самоизолације јер, "у пракси има пуно проблема и влада рашомонијада".

"Радници нас све чешће зову и жале се да им је послодавац смањио плату, а било је и случајева да послодавац није дао дозволу да се радник тестира, иако је имао све симптоме ковид-19", рекла је Савић.

Оценила је да није решење да синдикат реагује по појединачним пријавама и бори се за права радника, већ да се мора донети законски акт који на јединствен начин уређује висину зараде у време самоизолације.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније