уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Истраживање: Жене у Србији мање захтевне од мушкараца по питању висине зараде

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Међуљудски односи су најбитнији фактор при одабиру послова, а незапослени мушкарци очекују већу плату него жене, показало је истраживање током Регионалног сајма послова.

 

Циљ истраживања, које је током сајма послова спровео сајт Послови Инфостуд, био је утврђивање стање на српском и регионалном тржишту рада.

Испитаници су истакли да су међуљудски односи најбитнији фактор при одабиру послодавца, а сматрају да ће до посла најлакше доћи уз своје знање, вештине и мотивацију.

Што се тиче зараде, очекивана просечна плата за цео регион је 750 евра, а у Србији 606 евра.

У поређењу са 2019. годином, ове године је показан већи страх од губитка радног места, што показује директан утицај који је пандемија оставила на мишљење испитаника, оцењено је у саопштењу Инфостуда.

У истраживању је учествовало више од 5.000 испитаника, од којих је скоро 2.000 било из Србије, међу којима 40 одсто запослених, 50 одсто незапослених и 10 одсто оних који се и даље школују.

Чак 63 одсто испитаника из Србије одабрало је управо међуљудске односе као један од најважнијих фактора при избору послодавца, на другом месту налази се износ зараде (62 одсто), а на трећем могућност учења и напредовања (42 одсто).

На питање о очекиваној заради, у просеку, испитаници из Хрватске имају највиша очекивања – у просеку више од 1.100 евра, а најскромнији су у Северној Македонији (524 евра).

Испитаници из наше земље очекују у просеку 606 евра, а у Босни и Херцеговини 809 евра.

У Србији је 29 одсто анкетираних навело жељени износ од 401-500 евра, а 22 одсто је 301-400 евра.

Више од хиљаду евра очекује мање од пет одсто кандидата.

Мушкарци имају виша очекивања од жена – у просеку се надају плати од око 690 евра, а жене 100 евра мање, око 590 евра.

Гледано по годинама старости, најмлађи су најнижих очекивања, што је и логично, јер су међу њима почетници, док су најстарији захтевнији, очекујући до 100 евра више у просеку.

ФоНет/Н1

Промо

Bg

Најчитаније