четвртак, 06 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Певачица снимила спот на темељима православног храма у Новом Брду

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Албанска певачица Аљбана Азизи, снимила је спот за своју нову песму на остацима православног храма Светог Николе у Новом Брду. Споту који се на Youtube-у појавио крајем октобра, претходили су покушаји приштинских званичника и римокатоличке косовске бискупије да се овај православни храм прикаже као католички, пише Коссев.

 

Спот за песму "Са мире та бона" (Добро сам ти урадила), албанске певачице Аљбане Азизи, који је недавно објављен наYoutube-у, снимљен је на темељима православне цркве Светог Николе која је доспела у жижу интересовања јавности, када су почетком августа на овом месту, римокатолички бискуп косовски, Дод Ђерђи (Dodë Gjergji)и пензионисани барски надбискуп, Зеф Гаши (Зеф Гасхи), са својим свештенством и групом верника служили мису, којом је, како је саопштено, обележен 1. август – Дан (албанске) Дијаспоре.

Овај дан је, како је наглашено, први пут обележен на оном што су представили као католички храм Светог Николе, преноси Коссев.

На средњовековној тврђави "Ново Брдо", у близини ове цркве потом је и постављена косовска застава.

С обзиром на то да је у српској историји и хришћанству новобрдски храм Св. Николе катедрална српска православна црква и био саборни храм новобрдских и грачаничких епископа, Српска православна црква и Епархија рашко-призренска протестовали су, изразивши дубоко разочарање, услед оног што види као злоупотребу и провокацију, док је уједно код Ватикана и покренута иницијатива како "албански католички клер" на Косову не би "на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа".

Одговор је у међувремену стигао у Београд али детаљи истог нису познати јавности.

 

У наредним данима уследиле су изјаве косовских званичника да је Србија "опседнута фалсификовањем историје", те да "верско и културно наслеђе на Косову, припада грађанима Косова".

Епархија рашко-призренска претходно је реаговала још почетком јуна када је на сајту косовског министарства културе најављен почетак радова на "катедрали у Артани, бившем Новом Брду" како је представљена два древна српска средњовековна катедрална црква.

Подсетили су да се храм Св. Николе налази у једној од четрдесетак специјалних заштићених зона, које по косовским законима подлежу посебној процедури, која не зависи само од косовских институција, већ и од става Српске православне цркве.

Епархија рашко-призренска се није још увек оглашавала у вези са снимањем музичког спота на овом месту.

КоССев/Н1

Најчитаније