среда, 15 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Шарчевић ниподаштавао новинарку Н1: Ви би на ПИСА тестирању били јако слаби

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар просвете Младен Шарчевић, на конференцији поводом објављивања резултата ПИСА тестирања, није одговорио на питање новинарке Н1 кога сматра одговорним за постигнуте резултате. Уместо одговора, обратио јој се, између осталог, речима да "није добро пазила на часу".

 Србија је на ПИСА тестирању, које је спроведено 2018. године, заузела 45. место, објављено је на сајту Организације за економску сарадњу и развој.

Задатке из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености решавало је прошле године око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије.

Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и Босна и Херцеговина (62).

Прва два места заузимају Кина и Сингапур.

Шарчевић: Очекивао сам креативно питање, нисте пазили на часу. Да сте пазили на часу, поставили бисте нормално питање.

Н1: Како Ви коментариште што ученици нису направили значајан успех у односу на 2012. годину, јер су пали за два места. Да ли се осећате одговорним?

Шарчевић: Опет Вам кажем, узмите и преслушајте све што смо причали, па онда осмислите питање. Ово питање је потпуно ван контекста.

Н1: Како коментаришете...?

Шарчевић: Не коментаришем. Морате да обновите лекцију. Ви би на ПИСА тестирању били јако слаби.

На Шарчевићеву констатацију реаговала је новинарка новинске агенције ФоНет Весна Вујић која је министру поручила да се тако "не односи према новинарима".

"Ми смо овде због јавног интереса и то је Ваш однос према јавном интересу. Не можете да се односите тако", рекла је између осталог новинарка ФоНета.

Подсетимо, није први пут да министар Шарчевић бурно реагује на питање новинара Н1. Он је у јуну ове године, после једног питања водитељке "Црвене линије" Марине Фратуцан, напустио емисију.

Н1 Београд

 

Најчитаније