среда, 01 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Лончар: За сумњив случај утврђено да је реч о респираторној инфекцији

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да је у Србији био један пацијент из Кине за кога се посумњало да има коронавирус, али је након тестирања утврђено да је реч о респираторној инфекцији. Истакао је да Србија има реагенсе не само за један тип коронавируса, већ за четири типа, као и да у року од два сата могу да одреде да ли је пацијент оболео.

 

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да сумњив случај био код пацијента који је дошао из Кине у Србију.

„Он је 13. дошао овде у Београд, 17. су му се јавиле прве тегобе и наш здравствени систем је одреаговао на најпрофесионалнији начин. Он се сам јавио да има тегобе. Узета је анамнеза да је он био тамо у захваћеном продучју и истог секунда је одреаговано као да има вирус – изолован је, смештен на Инфективну клинику и одрађена је сва неопходна дијагностика“, рекао је Лончар.

Нагласио је да су тек након тестирања били сигурни да он нема коронавирус, већ да је у питању респираторна инфекција.

Указао је да је уведен број телефона 064/8945-235 због људи који су дошли из тог подручја и који осете прве тегобе.

„Ми од тада желимо истог секунда да их преузмемо, да наша спремна екипа из Хитне помоћи и Инфективне клинике у пуној опреми оде по њих кући“, навео је министар и додао да нема везе да ли је реч само у сумњи, већ је циљ да ти пацијенти имају што мање контакта са осталима.

Истакао је да Србија има реагенсе не само за један тип корона вируса, већ за четири типа. „Ми у року од два сата одређујемо да ли га пацијент има или нема“, навео је Лончар.

Указао је имамо сву опрему, спремне изолације, као и стручњаке који 24 часа дежурају и у координацији су са свим неопходним службама.

Додао је да су направљена и упутства у сарадњи са кинеском амбасадом – на кинеском, енглеском и српском језику.

Говорећи о туристима из Вухана који су стигли у Хрватску, Лончар каже да ако у том тренутку они немају никакве тегобе, нема основа да се задрже или ставе у изолацију.

„Оно што једино тада можете да радите је да их пратите и да их молите да имају што мање контакта са неким другим људима“, наглашава Лончар.

Каже да је могуће и да у Србији има људи који су тако стигли, али да је ово 21. век и не може се спречити кретање људи.

Указао је да симптоми крећу са малаксалошћу, болом у грлу, појављује се и кашаљ тј. сви симптоми као код грипа.

„Фаза која мења ту слику је да се спусти на плућа у року две до три недеље. За овај вирус није утврђен ни период инкубације, значи мало знамо о овом вирусу“, рекао је министар и додао да више знамо о томе одакле је дошао и како се преноси створили бисмо бољу слику о томе шта можемо да очекујемо.

Истакао је да има много теорија о свему томе, али да апелује да се не изазива паника.

„Да оне ствари које нису са сигурношћу потврђене, да излазимо са тим имамо мишљење да то иде тако. То је крајње неозбиљно. Ово је ситуација која захтева да баратамо чињеницама и да буде крајње транспарентно – колико год да имамо оболелих, заражених, мора да се објављује“, рекао је Лончар и додао да су кинеске власти приступиле свему на најозбиљнији начин.

РТС/Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније