уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Стефановић: На имовину без доказаног порекла порез од 75 одсто

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће се Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу бавити имовином за коју не може да се докаже да је стечена на законит начин.

 

Министар је посланицима у Скупштини Србије рекао да иако постоји и стари закон који омогућава испитивање порекла имовине, Министарство правде и Министарство финансија прибегли су изради новог закона како би се успоставио ефикаснији механизам.

Он је појаснио да ће се код пореских обвезника где се види да је за три године узастопно стечена имовина већа од 150 хиљада евра, они морати да докажу да су имовину стекли у складу са законом.

Стефановић је рекао да ће за имовину за коју нема доказа како је стечена бити одређена пореска стопа од 75 одсто, и одговорио је на питања постављана у јавности да порез неће бити 100 одсто да не би личило на конфискацију, али да порез неће бити ни нижи јер би то изгледало као легализација криминала.

Министар је рекао да држава успоставља чврст антикорупцијски механизам и да ће сваки грађанин моћи да дође под удар провере имовине.

Посланици су одлучили да се у обједињеној расправи разматрају и предлози измена Закона о парничном поступку и Закона о облигационим односима, као и потврђивање Меморандума о сарадњи у борби против корупције у југоисточној Европи.

Као другу обједињену тачку дневног реда посланици ће разматрати 29 закона, док ће у трећој тачки објединити расправу о Закону о утврдјивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији и потврђивање Конвенције о медјународном остваривању издржавања деце и других чланова породице.

Транспарентност: Где су законски механизми?

Транспарентност Србија оценила је да Влада предлагањем Закона о испитивању порекла имовине није само закаснила седам и по година да испуни обећање грађанима, већ је пропустила да одговори зашто постојећи законски механизми нису примењени.

"Транспарентност Србија указује да би било неопходно да се сва спорна питања у вези са овим законом разреше на несумњив начин пре усвајања, а свакако пре почетка примене", наводи се у саопштењу.

Та невладина организација је оценила да би, у супротном, штета била већа од очекиване користи.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније