уторак, 01 децембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Гигић: Отпуштен сам јер сам недостојан униформе упркос бројним одликовањима

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

“У решењу о отказу у Жандармерији које сам добио 21. фебруара, наводи се да ми је радни однос престао у децембру прошле године, јер сам недостојан униформе и недостојан рада у МУП-у, рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије Златко Гигић, један од петорице отпуштених жандарма због инцидента који се догодио на Паради поноса пре шест година када су претучена браћа председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог.

 

„Отказ који ми је „ретроактивно“ потписао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић супротан је одредбама Закона о полицији, јер смо четворица мојих колега и ја кажњени условно због поступања на Паради поноса 2014. године. Закон о полицији каже да по сили закона радни однос престаје кад је у питању ефективна казна затвора. Условна казна није наведена“, рекао хе Гигић.

Коментаришући констатацију да је недостојан униформе и рада у МУП-у, Гигић је рекао да је за свој рад у МУП-у добио бројна одликовања и да у његовој каријери нема мрље. Показао је извештај стационарне установе после рањавања на дужности 1999. године.

„Тада сам био достојан. Указом председника Савезне републике Југославије, као један од најмлађих службеника одликован сам 2001. године, и тада сам био достојан службовања у МУП. Након само годину дана поводом дана МУП додељена ми је награда за изузетне постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака за шта сам добио златник „Јаков Ненадовић“. Увек сам извршавао задатке у складу са законом и никако другачије. Тако сам дошао у Београд 2014. године, по наредби команде Жандармерије и извршавао своје планом постављене задатке“, казао је Гигић.

 

Одговарајући на питање новинара да опише инцидент који се догодио на Паради поноса, Гигић је рекао да се „све брзо одвијало и да није непосредно видео ко је започео инцидент“, али да на основу снимка и на основу онога што се чуло на суђењу може да каже да је први контакт настао између службеника полиције и службеника војне полиције који су били са Андрејом Вучићем и Предрагом Малим.

Навео је да је тек по завршетку интервенције, када је један од припадника војне полиције показао своју службену значку и када је рекао да “имају штићено лице “ сазнао о чему се ради.

Гигић је рекао и да је до последњег дана био ангажован у Жандармерији, да је радио на терену, што могу да потврде чак и генерали са којима сам био у контакту у потрази за вишеструким повратником Нинославом Стојановићем, познатим као „Малчански берберин“.

“До последњег дана, дакле до 21. фебруара, када ми је уручено решење о отказу, био сам радно ангажован. Чак сам и тог дана један део обуке завршавао у матичној јединици”, објаснио је Гигић, који је учествовао као гост Бошка Обрадовића, лидера Двери на конференцији за новинаре.

Сам Обрадовић је позвао министра Стефановића да повуче незакониту и неразумну одлуку о отказима петорици жандарма и врати их на посао, јер су они обављали своју дужност и на њих је први насрнуо Андреј Вучић, а један од припадника његовог незаконитог војног обезбеђења је извадио и пиштољ, па су морали да се бране.

Обрадовић је навео да су жандарми заправо жртве иако су проглашени кривцима, али да је то права слика Србије у којој живимо.

“Одликовани жандарм је недостојан посла у МУП-у,а министар који је купио диплому и плагирао докторат је достојан”, закључио је Обрадовић.

 М.Р.М.   Данас

Најчитаније