уторак, 07 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Првановић: Бујошевићу, изабрали сте да будете Барбара

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Научни саветник Института за физику и иницијатор за промену уређивачке политике Радио-телевизије Србије (РТС) Слободан Првановић обратио се директору РТС-а Драгану Бујошевћу отвореним писмом у којем га подсећа да је одговоран јавности и гледаоцима, а не политичким интересима власти, и да је разлог постојања медија - јавни интерес, а не лични.

 

"Грађани Вас подсећају да сте у обавези да поштујете право грађана да сазнају истину. Лаж није другачије мишљење. Клевете које објављујете не спадају у слободу мишљења. Грађани Вам поручују: не можемо се договарати око истине. Подсећамо Вас да немате право да користите Јавни сервис у пропагандне сврхе. Подсећамо Вас да немате право да обмањујете јавност. Подсећамо Вас да немате право да мењате чињенице. Грађани Србије Вас подсећају да је објављивање клевета неспојиво са новинарском професијом. Грађани Вас позивају да престанете да намерне лажи Александра Вучића третирте као информације", наводи се у отвореном писму Првановића.

Он додаје да је директор РТС-а дужан да новинаре заштити од цензуре и притисака, а да се аутоцензура сматра кршењем професионалних и етичких норми.

"Грађани Србије који плаћају претплату имају право на часног и одговорног директора, а Ви сте изабрали да будете Барбара", истакао је Првановић и првом човеку јавног сервиса поручио да ће остати уписан у "мрачни део историје суноврата слободе медија и злоупотребе професије".

Првановић закључује да грађани захтевају да се Бујошевић повуче са места које је, како каже, узурпирао и осрамотио.

Чланови академске заједнице, међу којима је и Првановић, најавили су за 29. фебруар протест на Тргу Николе Пашића, незадовољни због ћутања РТС-а на захтеве да се промени уређивачка политика, а руководство поднесе оставке.

Н1 Београд

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније