петак, 15 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

У ГРОЦКОЈ НИШТА НОВО Година прође, од гаса само ПРДЕЖ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Прође и ова 2017. година а у Гроцкој, што се тиче гасификације најбоље стање описује насловна карикатура коју је екипа  сатиричне редакције Жиг Инфа направила још крајем прошле године. Наиме крајем прошле године, гасификација Гроцке је поново постала актуелна тема. Тада је предузећу „Миленијум тим“ из Београда рок за завршетак гасовода на подручју Гроцке продужен је за четири године јер није могло да настави градњу без комплетног Просторног плана општине! Овај проблем настао је због нерешених имовинско-правних односа, наводили су из „Миленијум тима“. Према тадашњим најавама, Врчинци су требали да се на овај енергент греју први и то од Нове године, а друга насеља од августа 2018.
Општина Гроцка, „Миленијум тим“ као извођач радова, и „Србијагас“ као инвеститор, потписали су поменути уговор 2012. године вредан 29.360.080 евра. Радници су се појавили на терену тек јула следеће године, а компанија није завршила посао у року, до краја 2014.
Рад „Миленијум тима“ на том пројекту анализирао је независни члан Надзорног одбора „Србијагаса“ четири месеца касније. Како се у том документу наводи, фирма је до истека уговора урадила скоро трећину посла, од уговорених 354 километра 107. Упркос томе, исплаћено јој је пола договорене суме – 16.148.044 евра. Наиме, ако је посао вредан 29 милиона, а „Миленијум“ је завршио мање од петине посла, они су требали да буду исплаћени са нешто више од пет милиона евра. Све преко тога је бачен новац. Судећи по свему, он би исплатио и остатак од 13 милиона, али га је у томе зауставило неколико чланова Надзорног одбора, који су у Априлу 2015. године, пет месеци након што је пројекат требао да буде завршен, затражили да се плаћање заустави јер радови увелико касне. Они су урадили анализу реализације уговора. А све је почело 2012.године када је помпезним потписивањем уговора између тадашњег и садашњег председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића, „Миленијум тима“ као извођача радова и „Србијагаса“ најављен посао века. Добро упућени кажу да то може бити само посао века за првог човека Гроцке Симоновића, чије је део насеља Врчин једино и добило Гас. ОД почетка потписивања уговора било је спорно то што су сви радови урађени без грађевинске дозволе, како се наводи у анализи Извештаја о реализацији поменутог уговора независног члана Надзорног одбора „Србијагаса“. Ипак, из „Миленијум тима“ тврде супротно, односно да су у складу са динамиком радова добијали све потребне дозволе. На крају 2017. године ни у Врчину није пиштена гасоводна мрежа, барем не у већем делу.  Прошлогодишњи званичници подаци указују да је у периоду од три године изграђено је само 160 километара гасне мреже, што значи да „Миленијум тиму“ од тада остало још 21 месец да одради 430 километара гасовода! Међутим, колико се стигло у изградњи гасовода у протеклих 12 месеци није познато, а на територији ГО Гроцка нису виђени обимнији радови на изградњи гасификације.   За Жиг Инфо: Жељко Маторчевић  

Промо

Bg

Најчитаније