недеља, 12 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Новинарима прете (Н1, ЖИГ ИНФО), НУНС тражи реакцију тужилаштва, полиције, али и државника (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Уредник портала "Жиг инфо" Жељко Маторчевић каже да су на новинаре тог портала учестали напади на друштвеним мрежама. На појединим Фејсбук страницама, којима су наводно теме дешавања у Гроцкој, осим Жиг инфо мета су и новинари Н1.
 
 

У свом годишњем извештају заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је притисак на новинаре у Србији постао неподношљив.
 
За новинаре портала Жиг инфо претње не престају. Овога пута мета су на друштвеним мрежама. Уредника Жељка Маторчевића посебно је забринула чињеница да се у то укључио и Драгољуб Симоновић. Он је, каже Маторчевић, на свом профилу поделио фотографију са странице "Првенство портал инфо" на којој се налазе и подаци новинара "Жиг Инфо".
 
"Пошто је невероватно да након свега, након мог пребијања, након паљења куће Милана (Јовановића), након што је подигнута оптужница против Симоновића, и даље се дешавају неке ствари. Не знам шта чинити по том питању, јер смо ми заиста исцрпели смо се и причајући и подносећи пријаве и на крају се ништа не дешава", каже Маторчевић.
Питање најновијих претњи порталу Жиг инфо, НУНС ће поставити пред сталну Радну групу која је основана у оквиру Споразума о безбедност новинара, јер је очигледно да се мора урадити више на заштити ових новинара.
 
"То је нешто на шта би требало да реагују како МУП, тако и тужилаштво, чак и највиши државни функционери", каже Марија Вукасовић из НУНС-а.
 
Чекајући реакције институције и заштиту, Маторчевић страхује за безбедност породице и колега.
 
"Искрено, ја сам уморан од свега, од тога да сте сваки дан под неком пресијом. Постоји велика могућност да се напад изврши из неког жбуња, неког сокака, на улици.. евидентно да су моћни, да могу све", каже новинар.
 
На мети ове ФБ странице није само портал Жиг инфо, већ и новинари Н1 који су извештавали о случају паљења куће новинара Милана Јовановића. Таргетање новинара је постала устаљена пракса, кажу у НУНС-у, јер се креатори оваких страница заправо угледају на државне званичнике.
 
"То је пре свега последица, имамо масу примера када високи државни фунционери сами таргетирају новинаре, чак и у институцији каква је Народна скупштина. Хитно треба да се престане са том праксом, да се осуђују такве ствари, а не да се још више подстичу", каже Вукасовић.
 
Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је притисак на новинаре у Србији постао неподношљив, да је он вербални, физички и економски.
 
"Постали су неподношљиви јер их је све више и добијају све гори, да тако колоквијално кажем, начин изражавања нечијег незадовољства или неслагања. То кулминира једним свеопштим порастом насиља у друштву", каже Пашалић.
 
У годишњем извештају заштитника за 2018. годину забележена су 102 напада и 72 случаја притисака на новинаре, што је, према оцени Пашалића, не забрињавајуће, већ - опасно.
 

Најчитаније