среда, 25 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

У СУСРЕТ ПОХВАЛНИЦИ Да ли је ово пример рада на заштити животне средине , екологије и сређивање обале Дунава на територији општине Гроцка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник  покрета зелених “ Бреза“, Веселин Дабетић уручио је јуче  председнику општине Стефану Дилберовићу похвалницу за рад на заштити животне средине , екологије и сређивање обале Дунава на територији општине Гроцка.

Тим поводом редакција Жиг Инфа обишла је јуче и данас обалу Дунава у Гроцкој, као и околне улице.

Према речима грађана које смо затекли на грочанском кеју, ситуација и није баш за соделу похвалнице за уређење обале Дунава. Сцена у којој купачи скупљају кесе и флаше да би могли пешкир да поставе није неубичајена.

Поред овога, мали број купача има и још један проблем јер људи са цистернама, који празне септичке јаме, испуштају све фекалије на месту где се људи купају. (горњи део кеја где се спуштају чамци у воду) . Шетачи који шетају грочанским кејом наићи ће на овакве сцене:

Према речима власника сплавова, кеј није чишћен више од 7. дана, а смећа је на све стране.

А уколико сте се упутили из правца Београда према грочанском кеју, и скренете у прву улицу која иде ка Кеју- Дунавском, наићићете на овакве сцене:

Запушење канализације, која се прелива на улицу и отворен простор, па право у поток. Кола разносе фекалије по путу, а смрад је несносан на овој врућини. Опште је познато да на оваквим врућинама епидемије заразних болести су веома вероватне.

 

Председник Бреза за Гроцку, Веселин Дабетић изјавио је, на додели похвалнице, и да – је уређење Дунавског кеја  је велика ствар за  екологију и заштиту животне средине, јер, према његовим речима, сви смо сведоци да се последњих деценија тим проблемом на нашој општини  нико није бавио.  Међутим према информацијама ЖИГ Инфа, а чију смо потврду добили и од више удружења са подручја општине Гроцка, ова информација тотално нетачна.

-Ова изјава је тотална необавештеност  некога ко би требао да се бави заштитом животне средине. На територији општине Гроцка још увек постоје и раде НВО које су се бавиле и данас се баве проблемима заштите животне средине. НВО које су радиле веома озбиљне студије везане за 52 дивље депоније и иницирале у неколико наврата њихово уклањање.

НВО које су радиле у више наврата едукације са школском децом али и одраслима. НВО које су радиле озбиљне студије о загађености водотокова на територији Гроцке. НВО које су своје пројекте реализовали без велике помпе и сликања са било којим представником општине Гроцка. НВО које су уредиле комплетан простор око Центра за социјални рад Гроцка да би само после неколико месеци посађено растиње у једном делу било почупано да би се изградили тениски терени. НВО које су биле обезбедиле клупе и столове за кеј у Винчи и поставили их а које су у току вечери нетрагом нестали са кеја и никада више нису пронађени. Постојали си и појединци који су на тој истој обалоутврди, то јест грочанском кеју, садили, о свом трошку, дрвореде које су неки други појединци из само њима знаних разлога ломили и чупали, кажу из једног грочанског удружења.

Најчитаније