понедељак, 17 фебруар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

КАКО СРБИЈА ОДБИЈА ТАЛЕНТЕ Спахија Исљам, странац у сопственој земљи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Спахија Исљам има 73 године, дипломирани је машински инжењер, конструктор и иноватор. Добитник је награде „Михајло Пупин“ за еколошки пројекат, додељене од Савеза проналазача и аутора техничких унапређења Србије.

И више него импресивни су Спахијини пројекти, која данас све више добијају на значају. Спахија готово да има решења за све, а неке његове идеје од пре 20-30 година тек сада добијају тежину. Рекло би се да је Спахија човек испред времена. Нажалост, Спахија живи у Србији и његове пројекте, иновације и идеје нико не жели. Сви пројекти Спахијини већ су предлагани како државним, локалним структурама, тако и међународним, али без одјека.

Странац у Србији, странац на Косову

Пореклом са Косова из села у близини Косовке Каменице, Спахија се запутио у Београд  још средином прошлог века. Запослио се у једној од, сада пропалих, грађевинских фирми и био веома успешан инжењер. Како наводи, све своје пројекте ради тако што излази на терен. Уствари он и замера данашњим пројектантима то што не излазе на терен већ раде то од куће преко ко зна каквих мапа, скица, цртежа.

-Због тога нам се деси да се на аутопуту који се гради нађе храст или да се руше манастири, цркве. Мора се изаћи на терен и препешачити сваки метар и све јасно уцртати, каже Спахија.

Спахија пореклом Албанац у свом животу наилази на мнмогобројне препреке. Живот Спахију уопште није мазио. Деведесетих година, са порастом националне мржње, Спахију протерују на Косово. Како је навео, добијао је отворене претње да мора отићи из Београда и да ако то не уради биће мртав. И отишао је Спахија на Косово а у Београду оставио стан и простор на Теразијама. На Косову Спахију нису прихватили. Он је тамо био Србин из Београда. Због животне угрожености, Спахија се вратио у Београд. Међутим, Спахија је остао без свега што је стекао својим радом у Београду. Одузет му је стан, простор... Спахију су тих година и пензионисали, а да он није то тражио. Суочен са новим проблемима, Спахија проналази бараку у Браће Јерковић у којој и данас живи. У том простору излаже и своје радове.

Срео се са Томом, писао Вучићу

Без обзира на своју судбину, Спахија је наставио да пројектује. Имао је наде да ће се нешто променити, како каже, када су  дошли Томислав Николић и Александра Вучића на власт у Србији.

-Разговарао сам са Томом пред изборе. Писао сам и Вучићу. Све је личило да ће се коначно нешто покренути, јер ми је обећано да ће бар да се погледају моји пројекти. Међутим, данас ми се нико од њих не јавља нити ме зову, каже Спахија.

Спахији су крали пројекте,али безуспешно јер их је све заштитио.

-Имао сам једном ситуацију да је узет један мој пројекат да се ради. Када сам то сазнао, отишао сам до министарства да поразговарам о томе. Ја сам био спреман, као и данас да поклоним пројекте, међутим они су мој пројекат изменили  у једном делу. Због те измене ја нисам хтео да пристанем  да с еон ради. Не желим да се ружи изглед и да се губи на функционалности зарад никаквих уштеда и нечијег мишљења, наводи Спахија.

Спахија се и даље нада да ће његови пројекти заживети. А има их на стотине. „Морава пловно повезивање Северно егејско море“, „Решење проблема избеглих и расељених лица“,“ Решење саобраћајног колапса Аутокоманда“, „Решење саобраћајног колапса на раскрсници Устаничка (веза Кумодрашка) иДушановачког Моста“, су само делић пројеката које је Спахија урадио.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

 

 

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније