понедељак, 28 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ГРОЧАНИ ПО ВЕЛИЧАНСТВЕНОЈ РУСИЈИ Летња променада ученика Основне музичке школе (ФОТО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
У периоду од 12. до 24. августа 16 ученика Основне музичке школе и 6 наставника имали су прилику да обиђу, гостују и наступају у велелепним градовима Русије – Санкт Петербургу и Москви.
Ученици који су представљали Основну музичку школу су: Наталија и Софија Фаркаш, Невена и Вања Теофиловић, Милош Перић, Марија Павловић, Милица Митровић, Тијана и Дајана Станић, Милица Митровић, Иван Павловић, Вукашин Стојковић, Тамара Симоновић, Исидора Остојић, Тара Стојановић и Анђела Стефановић. Њих су неуморно пратили следећи наставници: Катарина Фаркаш, Александар Бијић, Драган Станојевић, Тијана Љубичић, Марија Васић и директор школе Бранка Ивковић-Петронић.
По позиву Московске патријаршије Основна музичка школа из Гроцке је у сарадњи са Дечјом организацијом ''Дани ћирилице'' и КУД-ом „Аца Обрадовић“ из Баваништа представљала како  школу, средину из које потичу тако и српску културу и традицију.
А ево како су се провели у Русији:
-Дуго и напорно се путовало...прошли смо Мађарску, Словачку, Пољску, Литванију и Латвију како би стигли до жељеног циља – Русије. Најпре смо боравили у Ст. Петербургу, а затим, након три дана, и у престоници – Москви.
Петербург нас је лепим временом најсрдачније дочекао. Током дводневне посете организоване су нам разне активности, које је понекад било тешко физички испратити, али су наши домаћини имали велику жељу да нам све најзначајније и најзнаменитије покажу, те смо на њихово гостопринство морали одговорити. Имали смо организоване и водиче и преводиоце. У Петербургу смо обишли Невски проспект, Дворски трг, Адмиралитет, Васиљенско острво, Бронзаног коњаника, крстарицу „Аурору“, Исакијевски саборну цркву, Преподобну ксенију Блажену. Нажалост, Царско село није радило због реновирања, а за улазак у „Ермитаж“ смо закаснили због саобраћајне гужве. Треба нешто оставити и за следећи пут .
Одржали смо концерт, у знак добродошлице и срдачног дочека, за наше Руске пријатеље на Електротехничком факултету, где смо имали прилику да поред старог и огромног здања факултета, видимо и портрете научника који су своје прве кораке започели баш ту. Изненађење је било што се неколицина Срба образовала баш на овом факултету. Наравно, нашим учесницима, како из музичке тако и из фолклора, припремљени су поклони и сувенири у знак сећања на боравак у Петербургу. Не смемо заборавити ни ноћну шетњу Петербургом, тим велелепним и блиставим градом. Киша нас је омела у плановима, али нам то никако није нарушило комплетну слику величине, монументалности, традиције, православља и историје овог града.
Пут нас је даље водио у Москву, у којој смо провели дивна 4 дана. По самом уласку у град схватате шта је метропола у којој се живи пребрзо, све је предимензионирано, те и не чуди податак да у њој живи 20 милиона становника. Погледи су код већине нас рекли исто – „и ми би ту живели!“ J Чекали су нас водичи, преводиоци, организатори...у толикој маси туриста с времена на време смо се препознавали само по заставици Србије.
 Најпре смо посетили Музеј лепих уметности „Пушкина“, велелепни Храм Христа Спаситеља, а затим и „Славенски центар“, где смо одржали незабораван концерт за наше пријатеље. Ту су нас интервјуисали, честитали, љубили, звали да опет дођемо, даривали нам разне поклоне... све у свему, били су одушевљени српском музиком, песмом и игром... певали смо неке нумере изнова и изнова заједно. Такви лепи тренутци се памте за цео живот.
У Москви смо обишли и Кремљ са Александровским вртом, Вечном ватром, нултим километром – тачком, Храмом Василија Блаженог, возили се метроом и обишли елитне улице Москве.
Били смо у гостима и у Српској амбасади. Обишли смо здање, причали, разговарали, разгледали, дружили се и почастили са првим саветником амбасадора и осталим запосленим људима из Србије. Наравно, чим смо угледали клавир (а има их 3), одмах смо им приредили изненађење.
На празник Преображење Господње угостио нас је Покровски храм, где смо присуствовали Литургији, једном лепом крштењу наше Таре, свирали на звоницима храма, певали и играли испред храма са нашим пријатељима, а затим посетили Тратјаковски галерију и ВДНХ – златни парк у којем се налази највећи акваријум на свету! Е ту нас је чекало прегршт лепоте и изненађења.
Ноћили смо и обишли Сергејев посед, манастирски комплекс у оквиру познатог Сергејевог поседа, где су мошти преподобног Сергеја и Серапионова палата. Наши ученици и наставници су имали прилику да посете Музеј играчака и да у оквиру њихов радионице сами нацртају и направе своју играчку, коју су понели кући. Ах...каквих је ту дивних креација настало. Нисмо ни слутили колико нека деца осим музичких имају и вајарских способности.
Брзо су нам пролетели ови дани, све се брзо одвијало „као на филму“. Неких сегмената здања, паркова, музеја, галерија, тргова и улица сећамо се и подсећамо тек сада када смо стигли кући. Повратак нам је тешко пао, опет се много земаља пролазило, али осмеси на дечијим лицима, песма, граја, стечено пријатељство између школе и културно-уметничког друштва остају трајни.
Исход нашег путовања остаће заувек у нашим мислима, пријатељства која смо стекли треба неговати и чувати, најављене догађаје испоштовати, можда и неке нове концерте заказати. На нама је да утиске резимирамо, погледамо шта желимо и, можда опет, ту велелепну и царску Русију посетимо, кажу из ОМШ из Гроцке.
Прилагодио за Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић/ ОМШ Гроцка

Најчитаније