понедељак, 06 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Старији у куповини намирница и слободе: Тешко је у изолацији, али ако се мора...

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Након четири дана потпуне забране кретања, старији од 65 година изашли су из својих станова и кућа. Некима је приоритет била набавка намирница, а неки су само пожелели да "купе" мало ваздуха и слободе.

Како пише портал Нова.рс, створени су редови испред продавница које су врата, мимо радног времена, отвориле само за оне најстарије.

Сат времена пре званичног краја полицијски часа, још није честито ни свануло, а београдски пензионери су већ били увелико будни.

Устаничком улицом, на путу до једног од Максија који је на списку дежурних продавница, репортер Нове.рс среће пензионере који су већ обавили куповину.

"Успела сам неко поврће да набавим. Сама сам, син због полицијског часа не може да стигне и да ми донесе све што треба. Тешко је и када немаш са ким да попричаш", објашњава Гордана.

Испред Максија на Коњарнику ред од стотинак људи. Кажу, чекало се око сат времена. Неки су љути, осећају се понижено.

"Хвала му на овом понижењу. Нећу успети да до стигнем на ред", одустаје и излази из реда озлојеђена бака од 87 година.

 

Један од саговорника жали се и на јутарњу хладноћу, понавља да није лако и да “ово није решење”.

"Овде има преко сто људи, бројали смо малопре. Мора да може да се нађе неко боље решење, да не будемо изложени баш оваквим пороблемима. Мени је 80 година Поднећемо ми пензинери и ово, али није лако. Можда је решење да буде више продајних места. Ни апотеке не раде, од Душановца три-четири апотеке, ни приватне ни државне, не ради ниједна, а рекли су радиће", пожалио се.

Неки имају и конкретне предлоге.

"Тешка је та изолација. Не би било лоше, ако може да се дозволи да пензионери могу да прошетеју сваког радног дана од 6 до 7. Да прођу својим крајем, неким парком и да се мало релаксирају, било би пуно лакше. Због здравља, овако ће неко да добије дистрофију мишића", кажу.

Сто људи у реду, сто животних прича.

"Велика је мука. Брат ми има алцхајмера, нема где да га сместим. Морам да изађем сама да купујем, за њега немам пелене и никаква основна средства. Ето, то је то, шта да вам кажем", искрена је једна од оних којима живот задаје проблеме и у редовним околностима.

Многима се променила животна рутина и то им тешко пада.

"Нон стоп затворени, ја сам навикла да свако јутро одем да купим барем хлеб, увече ако је лепо време изађем да мало прошетам. Тешко пада изолација, али ако се мора, мора се", охрабрује једна од оних која схвата озбиљност ситуације.

У Книћу куповина у 17 продавница

 

Грађани шумадијске општине Кнић старији од 65 година јутрос су од 4 до 7 часова имали прилику да купе намирнице у 17 продавница.

Волонтери из Кнића, активисти Црвеног крста, полицајци, Ловачког удружења "Владан Милошевић", општински руководиоци и службеници помагали су пензионерима у куповини хране и хигијенских средстава и одношењу намирница до домова грађана.

"Овако нешто никада нисмо радили. Захваљујем се нашим трговцима који су се одазвали на позив општине и за рекордно време организовали рад за наше најстарије", рекао је председник Општине Кнић Мирослав Николић.

Милан Никић        нова.рс/Н1

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније