субота, 06 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

"Црква је најбоља болница, дођите на причест": Владика банатски Никанор отворено позвао вернике да прекрше мере Владе (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Владика банатски Никанор јуче је одржао проповед у којој је отворено позвао вернике да прекрше све мере Владе Србије, јер је "света причест најбољи лек"

 Владика банатски Никанор јуче је одржао проповед у којој је отворено позвао вернике да прекрше све мере Владе Србије, јер је "света причест најбољи лек", а "црква најбоља болница" и да им слободу кретања једино бог може забранити. Он је вернике саветовао да законе поштују само у оној мери колико је то "сагласно са богом и са црквеним прописима и са Свети писмом" , а да је свако ко их другачије саветује "блудник и безбожник".

“Храм је најбоља и најизлечивија болница и онај који вас саветује, па макар био и српски патријарх или владика да може бити само пет људи у храму, тај или нема вере или служи неку другу службу. Господ Христ је најбољи лекар и он даје најбоље лекове, кроз свету тајну причешћа, то је најбољи лек!”, поручио је Никанор свега дан након што је од заразе вирусом ЦОВИД 19 на КБЦ преминуо његов колега свештеник, ваљевски епископ Милутин. Никанор је објаснио верницима да је разлог појаве корона вируса грех, али да они немају чега да се плаше.

“Ми смо православни хришћани, немамо разлога да се плашимо, осим Бога, никога. Ако Бог допусти да нас нема, неће нас ни бити. Живимо нормално, долазите у храм, причешћујте се” позвао је владика вернике, чиме их је практично позвао и да крше владине мере.

“Ко су они који нас уче шта треба да радимо да радимо? Чиме се баве? То су највећи безбожници, највећи блудници, највећи материјалисти. Нјих се треба плашити! Нападају на цркву, а њима 3.000 људи спава заједно. И ови што пензионерима носе храну, у магацину њих 400, 500 пакује и носе оне пакетиће. Шта је то? Ту неће запасти (вирус), а хоће у храм?”, викао је владика у проповеди, алудирајући на епидемиологе и државне челнике.

“Угрожава ми слободу, угрожава ми кретање. Што се мене тиче слобода је она коју Бог даје, а мој благослов је да долазимо у цркву, да се причешћујемо и вршимо своје обавезе као прави хришћани. Океј? “, завршио је Никанор проповед.

Иначе, снимак целе проповеди је постављен на Јутјуб каналу , али без информација у којој цркви је одржана и вешто пазећи да се не сними број присутних верника на истој. Очигледно, о ризику да буде правно гоњен водио је рачуна и сам владика Никанор. Мада је у свом говору вишеструко позвао и благосиљао кршење мера, правно формално гледано, није прекршио закон.

“Закон Републике Србије каже да се не може подстрекивати неодређен број људи, што је овде случај. Међутим, свакако је страшно то што прича и на који начин прича” каже за nova.rs адвокат Вељко Милић. Владика банатски Никанор је иначе 2016. године осуђен због мобинга некадашњег свештеника Томислава Живановића ког је, по пресуди, без повода разрешио чина протојереја и протонамесника, након чега му је била одузета и парохија.

 

  

Нова.рс/Новости

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније