петак, 15 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Директору Геронтолошког центра у Нишу прети 12 година затвора

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Против директора Геронтолошког центра у Нишу М.С. (47), који је у току преподнева ухапшен, поднета је кривична пријава за тешко кривично дело против здравља људи за које је предвиђена затворска казна до 12 година, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић на конференцији за новинаре у Палати Србије.

 

Гојовић је истакао да је у Геронтолошком центру у Нишу од 256 штићеника на корона вирус позитивно 140 штићеника и четри запослена, и додао да је у току тестирање још једног броја запослених.

Он је рекао да је таква ситуација у Геронтолошком центру последица „на жалост веома непрофесионалног односа и непоштовања прописа“.

„Установили смо читав низ неправилности у раду центра које су довеле до оваког великог броја заражених. Дозвољаване су посете штићеницима од стране родбине и дозвољавани су изласци штићеника вам центра, што је од самог старта епидемије било забрањено“, изјавио је Гојковић.

Према његовим речима, постоје индиције да су се у почетку инфекције крили симптоми болести код неких корисника.

Он је истакао да то што се догодило у Геронтолошком центру у Нишу показује да све мере које је држава увела нису рестриктивне саме по себи и можемо да видимо шта може да се догоди када их појединац не поштује.

Епидемилог Бранислав Тиодоровић је изјавио да је у току пребацивање штићеника и запослених Геронтолошког центра у нишки Клинички центар.

„Сви оболели имају тренутно лаку клиничку слику, али како се ради о старим људима са великим коморбидитетима, сада је битка за њихове животе“, изјавио је Тиодровић.

Он је казао да то што се догодило у Геронтолошком центру јесте неочекивано и представља велики удар, али да Клинички центар Ниш има довољно капацитета да збрине све оболеле.

Тиодоровић је додао да у новој згради нишког Клиничког центра има места за још 460 пацијената.

У Клиничком центру Ниш данас до 15,30 часова збринуто је 260 пацијената, и то 201 пацијент у старим клиникама Клиничког центра, а 59 у новој згради те установе.

Од укупног броја оболелих од корона вируса, 20 пацијената је прикључено на респираторе и они се налазе у јако тешком стању.

У привременој болници у хали Спортског центра „Чаир“, хотелу „Центротурист“, студентском дому Медицинског факултета и Дому ученика средњих школа код гимназије „Светозар Марковић“ тренутно су хоспитализована 462 пацијента сви лаком клиничком сликом или без симптома, наведено је у извештају Клиничког центра Ниш.

Бета/Данас

Промо

Bg

Најчитаније