недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Власт у Београду планира да промени имена улица добијена по топонимима из СФРЈ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Градска власт Београда планира да промени имена улица добијена по топонимима заосталим из СФРЈ, па се размишља и о промени имена Сарајевске и Мостарске улице.

 

Биће промењени називи улица Поречка, Хварска, Хрватска, Сплитска, Подравска, Бјеловарска, Шибеничка, Љубљанска, Бледска, Босанска, Мариборска, Цељска, Лопудска, Мурска, Зеничка.

Тако ће Загорска улица у Земуну постати Улица Благоја Јововића, по имену атентатора на усташког вођу Анту Павелића.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да улице у Београду треба да носе називе људи који који су задужили Србију, као и по пријатељским земљама и народима, те онима који су задужили човечанство.

"Зато ћемо наставити да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло", истакао је Весић.

Он је подсетио да је Београд као главни град именима улица или споменицима представљао читаву некадашњу Југославију, али да није нормално да ниједан град у бившим републикама нема Београдску улицу, осим Подгорице и Скопља.

Весић је за "Вечерње новости" рекао да се назив Кумановске улице неће мењати, јер Кумановска битка сведочи и о српским херојским подвизима.

Раније су промењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерал Жданова.

Срна/Н1

Промо

Bg

Најчитаније