среда, 25 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Градоначелник Дечана не одустаје од градње пута, Саву Јањића назвао "лудим"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Градоначелник Дечана и члан Алијансе за будућност Косова Башким Рамосај изјавио је да се ни по коју цену неће зауставити изградња пута Дечани - Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани и изнео увреду на рачун игумана тог манастира Саву Јањића назвавши га "лудим", иако није саопштио његово име.

 

Градоначелник Дечана Башким Рамосај огласио се након што је Епархија рашко-призренска још једном затражила обуставу радова на изградњи пута Дечани - Плав у заштићеној зони Манастира Високи Дечани, упозоривши такође међународне представнике и званични Београд, преноси КоССев.

Ни по коју цену се изградња неће обуставити, поручио је, истовремено изневши увреду на рачун игумана Високих Дечана, назвавши га "лудим", иако није саопштио његово име.

Ако је ко прекршио закон, то је манастир због сагласности да се изгради хидроцентрала, због чега је, тврди Рамосај, уништен стари пут.

"Изградња пута П-108, који пролази кроз заштићено подручје у основи има само концепт економског развоја и благостања грађана, то је све", написао је Рамосај у објави на Фејсбуку, поновивши оно са чим локална власт одговара на шестогодишња упозорења из манастира да се пут не може правити у заштићеној зони.

Рамосај је сада отишао и корак даље, поручивши и да "када 'луди' управља Манастиром Дечани, лудости се увећавају у нашој општини".

Иако није именовао, приштински медији су листом пренели да је овим речима градоначелник Дечана описао игумана манастира Високи Дечани архимандрита Саву Јањића, и то због реакције изазване настављеним радовима на магистралном путу Дечани - Плав у заштићеној зони манастира.

"Поготову када се чују жеље лудака, резултати су више него шовинистички. Пуно пута сам образложио и тврдио да су наши циљеви потпуно мирни", додао је косовски званичник.

У другој објави на Фејсбуку, објашњавајући да грађани Дечана још увек користе пут који је веома лош, а који је, тврди, уништен изградњом хидроцентрале, навео је да нема намеру да провоцира или оштети манастир Високи Дечани, већ да му је једини циљ да се грађанима Дечана обезбеди могућност за бољи живот.

Тврди да се изградњом пута не наноси штета манастиру, те да његова обнова није у супротности са законом о специјалним зонама на који се позивају представници Манастира Дечани.

"Ако је неко починио прекршај, то је сам манастир који је дао сагласност за изградњу индустријског објекта – хидроцентрале, тик уз зидове манастира", додаје градоначелник Дечана.

Наглашавајући да се пут гради с циљем увећања економског стандарда за будуће генерације, поручио је: "Нећу се зауставити у својој намери све док сам градоначелник".

Рамосај је из странке коју предводи Рамуш Харадинај, чији су Дечани родно место.

Председник Александар Вучић поручио је раније данас да ће Србија на наредном састанку у Бриселу од представника Приштине и европских посредника Србија затражити "хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани".

КоССев/Н1

Најчитаније