петак, 27 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Царина: Владика враћен са Јариња јер није имао фитосанитарни сертификат за мед

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Епископ рашко-призренски, владика Теодосије, враћен је прошле недеље са косовске стране прелаза Јариње, док је путовао из правца Рашке ка Грачаници аутомобилом у којем је превозио две канте меда. Како је потврђено за КоССев из косовске царине, Теодосију није био дозвољено да унесе мед због недостатка фитосанитарног сертификата. Владика Теодосије потврдио је, међутим, да му цариници после претреса ништа нису ни затражили, нити су га питали и да су га без образложења вратили са прелаза.

 "Царина Косова је размотрила случај и дошли смо до закључка да су царински службеници вратили особу због недостатка фитосанитарног сертификата", наводи се у одговору Царине Косова за КоССев.

Портпарол косовске царине, Адриатик Ставиљеци, потврдио је за КоССев да је за прехрамбене производе неопходан фитосанитарни сертификат, те да томе подлежу и верске институције. Ставиљеци прецизира да ово правило важи независно од вредности производа који се увозе.

Са друге стране, потврдио је да верске институције нису у обавези да плаћају царину приликом увоза робе, али је још једном поновио да је обавезан фитосанитарни сертификат.

"Црква може да увезе и донације, не плаћају дажбине, али за прехрамбену индустрију, не само за цркву, за целокупну прехрамбену индустрију која улази, треба фитосанитарни сертификат", објаснио је Ставиљеци.

Владика Теодосије претходно је рекао за КоССев да му је ово први пут за 20 година да буде враћен са прелаза. Он је исте вечери ушао на Косово тек након што се вратио у Рашку где је оставио мед.

КоССев/Н1

Најчитаније