петак, 15 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Водитељка Б92 споменик у Шумарицама назвала “ве 3”

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је венац на споменик ветри, у знак сећања на стрељане ученике и учитеље, 1941. године - ово је вест коју је прочитала водитељка телевизије Б92, Бранка Пајковић, у суботу, 5. септембра, у вестима у 16 сати, на овој телевизији, пренео је крагујевачки портал Прессек.рс.

 

Уместо, одомаћеног назива за “Споменик стрељаним ђацима и професорима” – “Пето три”, водитељка је изговорила “ве три”… Јуче је у крагујевачком меморијалном комплексу у Шумарицама отворена изложба Архитектонског факултета “Јасеновац – право на незаборав”, а пре званичног отварања, предстваници Владе Србије коју су чинили министри Зоран Ђорђевић и Ивица Дачић, положили су венац крај споменика В3.

Споменик “Стрељаним ђацима и професорима” дело је вајара Миодрага Живковића који је преминуо 31. јула у 93. години. То је најпознатији споменик у меморијалном комплеску Спомен-парка “Крагујевачки октобар” и један је од симбола Крагујевца.

Овај споменик подигнут је 1963. године, а изведен је у белом бетону и представља монументалну уздигнуту и расцепљену камену громаду висине 8 и ширине 16 метара, избраздану фигуралним композицијама; аутентичну гробницу крагујевачких ђака и професора, са комадима расутог камења на
којима су уписане ученичке поруке.

Споменик “Стрељаним ђацима и професорима” је симоблични покушај младе птице у полету, која покушава да полети, али не успева због сломљеног крила. Меморијални парк у Шумарицама, заједно са Музејом “21. октобар” и свим обележјима у оквиру њега, проглашен је културним добром од изузетног значаја 1979. године, а од 2011. године 21. октобар се обележава као државни празник – Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

 

Александра Петровић   Нова

Промо

Bg

Најчитаније