понедељак, 30 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нелегалне Томине викендице: Бахатост која угрожава Београд

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Викендица породице бившег председника Томислава Николића на Сави већ годинама некажњено и нелегално стоји, угрожавајући насип, одбрану од поплава, као и пијаћу воду. Од сина Томе Николића, Радомира, слушали смо и обећања да ће је, ако треба они сами срушити. Викендица је и даље нетакнута, а у њеној близини настављају се радови, ту су багери. Саговорници Нове.рс указују на све опасности и последице због којих ама баш никакви радови на том зрмљишту не би требало да се обављају.

 

Викендица на месту на којем не би смела да буде изграђена је 2010. године, и још увек је тамо.

“Учинили смо све да пробамо да објекат легализујемо. Ако није могуће легализовати, добићемо решење и у складу са законом мораћемо и ми, породично, да поступимо. Ако не ми, онда ће држава”, рекао је још 2014. син бившег председника Србије Радомир Николић.

У међувремену ни Николићи ни држава нису учинили своје. На земљишту које треба штитити, поново се ровари, а механизација угрожава људе и реку.

Оливер Илић, један од активиста који се боре за очување Савског насипа, тврди да су све то “илустративни докази да нама влада мафија и да је у Србији дозвољено коцкају са здрављем и иживотом огромног броја људи”.

“То је водно земљиште, државна земља, тамо је свака градња по закону забрањена и опасна. Опасна је због тога што се ту налази водоизвориште престонице. Нигде није забележено у свету, та места су под специјалном заштитом, то чувају војска и полиција. У свакој другој земљи на свету, када би неко ушао на водоизвориште и кренуо нешто да ради и да копа, а камоли да зида целу кућу. моментално би био ухапшен и процесуиран”, сматра наш саговорник.

Илић упозорава да бахатост може да доведе до већих последица.

“Сви ти бахати поступци, градња и наспинаје, подигли су корито реке, па је сада опасност од поплава и изливања Саве много већа”, прибојава се наш саговорник.

Радомир Лазовић и иницијативе Не давимо Београд као кључни проблем види и то што овакви опасни прекршаји пролазе некажњено.

“Годинама нико није одговарао за нелегалну градњу на Савском насипу. Зато људи који су иначе моћници, попут Томислава Николића, и врха Српске напредне странке, осећају као да су изнад закона. Они заиста и јесу изнад закона, за њих не важе иста правила, као за нас обичне грађане”, примећује Лазовић.

Њима се, уочава наш саговорник, толерише и угрожавање пијаће воде и одбране од поплава.

“На Савском насипу је угрожена и пијаћа вода, као и одбрана од поплава. Насип је избушен различитим инфраструктурним радовима. Ви када градите трајни објекат какав је кућетина од три спрата какву имају Николићи, ви угрожавате и насип, тако што кроз њега бушите. Са друге стране, угрожавају и водоснабдевање тако што њихово загађење одлази тамо где ми пијемо воду. Једна кућа која се ту сагради је довољна да напарави проблем, а камоли неколико стотина, колико их већ има”, објашњава Лазовић.

Према његовим речима, неке ствари на Савском насипу су угрожене неповратно, а неке је, ипак, могуће решити.

“Ми треба да направимо детаљну анализу угрожености насипа и да направимо план санације штете. Оно што тренутно видимо је да постоји прећутни договор између општинске власти Александра Шапића на Новом Београду и градске власти Горана Весића да се дозволи градња и да нико не сноси одговорност”, закључује Лазовић.

Бојана Миловановић    Нова

Најчитаније