уторак, 29 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Градоначелник Бора поднео кривичну пријаву против Зиђин-а због загађења

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Због вишедневног прекомерног загађења сумпорд-диоксидом и другим штетним материјама по здравље становништва у Бору Основном јавном тужилаштву у овом граду поднета је кривична пријава против одговорних у кинеској компанији Зиђин.

 

Основно јавно тужилаштво у Бору потврдило је за Инсајдер да је Градоначелник Бора Александар Миликић јуче је поднео кривичну пријаву која се односи на одговорна лица борске топионице бакра која послује у саставу Зиђин.

У Тужилаштву наводе да поступају по пријави, да је у току и прикупљање обавештења, као и да је од надлежног републичког инспектора у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине затражен ванредни надзор компаније.

Мерне станице Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) већ три дана бележе прекомерно загађење сумпор-диоксидом (СО2) у борском градском парку, а загађења се понављају готово свакодневно скоро две године од када је Србија продала РТБ Бор стратешком партнеру Зиђин-у и постала сувласник мањинских 37 одсто капитала.

Законом дозвољене вредности СО2 износе 350 микрограма по метру кубном, а у понедељак су у више наврата током дана измерене просечне вредности и до 1.969 микрограма, односно прецизирано је да је ваздух "јако загађен" и да се не препоручује становништву напуштање станова.

Према јавним подацима, ваздух је на истој локацији "јако загађен" и ПМ10 честицама.

Мерне станице у Бору бележе просечно загађење на сваких сат времена, али су тренутни пикови загађења, према процени, много већи.

У понедељак око 13 сати, у центру града и код Техничког факултета у Бору, код пролазника је оштар гас изазвао отежано дисање и сузење очију.

Аутоматске мерне станице у августу су у градском парку измериле прекомерно загађење 18 дана, а највећи пик забележен је 4. августа када је у ваздуху над градским парком СО2 био присутан више од 3.800 микрограма по метру кубном, што је 11 пута више од дозвољеног.

Републички еколошки инспектори и Министарство екологије не оглашавају се по том питању, како оцењују и власт и опозиција, "еколошког злочина над становништвом".

Представници Зиђјин-а најавили су током предизборне кампање у јуну, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и министра рудартсва и енегретике Александра Антића, да ће од јуна спречити избацивање штетних гасова у ваздух, док се након избора испуштање штетних материја у Бору наставило.

Пријава због загађења поднета је уочи еколошког протеста који су за суботу, 19. септембар најавиле организације позивајући суграђане да дођу на тај скуп путем друштвених мрежа и након спремности градске власти да се суочи са загађивачем.

На друштвеним мрежама објављено је да борски угоститељи због прекомерног загађења неће радити на дан протеста од 10 до 12 сати.

Бета, Инсајдер

Најчитаније