четвртак, 15 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нови рок за родитеље који сумњају да су им украдене бебе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Родитељи који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају нови рок, до 3. новембра, да поднесу суду предлог за утврђивање чињеница о статусу своје деце.

 

"Вечерње новости" у данашњем броју наводе да је том листу потврђено у вишим судовима у Београду и Нишу, да је "првобитни рок до 11. септембра продужен у складу са уредбом о роковима у судским поступцима за време ванредног стања".

Претходно је 11. септембра, када је истицао рок за подношење судских предлога по закону о "несталим бебама", који је ступио на снагу 11. марта и предвиђао је шест месеци за подношење предлога, Заштитник грађана затражио да се родитељима да још месец и по дана да се обрате правосуђу, јер то нису могли током ванредног стања уведеног због епидемије корона вируса.

У међувремену, како је за "Новости" потврђено у Врховном касационом суду, поступак по Закону о утврђивању чињеница о статусу беба за које се сумња да су нестале из породилишта, до 1. јуна је покренуло 37 родитеља.

Члан београдске групе родитеља несталих беба Горан Филиповић је за "Новости" изјавио да је то удружење 11. септембра Вишем суду у Београду доставило додатних 70 предмета, што значи да их је до сада поднето најмање 107.

"У петак смо предали 70 обрађених предмета Вишем суду у Београду а спремамо још њих тридесетак које су нам у међувремену родитељи доставили. Надамо се да ће их судови прихватити", казао је Филиповић.

"Новости" наводе да је у Нишу за 18. септембар заказана обука судија како да поступају по новом закону.

Према Закону, утврђивање случајева несталих беба може судовима да подноси и Заштитник грађана.

Вечерње новости/Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније