субота, 24 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ФРАНЦУЗИ ИХ УЧЕ ДА УКЛОНЕ МИНЕ: Први курс у Србији за међународно лиценцирање деминера, обука је за 10 наших пиротехничара

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

СРБИЈА је добила светску школу за занимање у коме се греши само једном, духовито коментаришу полазници курса који држе француски експерти за пиротехнику у учионици и на полигону Центра за разминирање у Брестовику.

 

Ова обука по први пут, десеторици српских пиротехничара даје могућност да добију међународно признате лиценце, са којима могу да раде било где у свету, али и у нашој земљи. До сада су послове деминирања у Србији обављале стране фирме, јер наши пиротехничари јесу имали искуство, али не и лиценце.

Сада се ситуација из корена мења и Србија је на путу да постане регионални центар за обуку деминера, захваљујући сарадњи Центра за разминирање и Амбасаде Француске. Начин извођења обуке и досадашњи резултати приказани су представницима ЕУ, Амбасаде Француске, Владе Србије и МУП Србије, у уторак на полигону и учионици у Брестовику.

- Француска је прва препознала велики проблем који Србија има са неексплодираним убојним средствима и експлозивним остацима рата - каже Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање. - Чим смо затражили помоћ, Амбасада Француске нам је изашла у сусрет. Резултат је долазак стручњака врхунске фирме за копнено и подводно разминирање "Еод-Екс" (ЕОД-ЕX) да држе заједничку обуку са нашим пиротехничарима.

Посла за деминере има много у Србији која је у 20. веку била поприште бројних ратова. Касетним бомбама из НАТО агресије загађено је око 2,4 милиона метара квдратних у општинама Сјеница, Тутин, Бујановац, Ниш, Рашка - Копаоник. Мине из времена албанске побуне на југу централне Србије налазе се на 1,2 милиона квадратних метара у општини Бујановац. У земљи је, на дубинама до 20 метара, око 150 НАТО авионских бомби и ракета. Оне се налазе и на 12 локација у рекама. У Дунаву код Прахова је потопљена црноморска флота Трећег рајха, у којој су и бродови са противбродским минама. Неексплодирана убојна средства из експлозија у складиштима оружја налазе се на 18,5 милиона метара квадратних у општинама Параћин, Врање, Краљево, Лесковац, Крагујевац. Експлозивни остаци из два светска рата разбацани су по целој Србији.

- Пре почетка обуке били смо на извиђању свих потенцијално загађених терена да бисмо утврдили са чиме се деминери овде суочавају - каже инструктор Франк Хисежер из "Еод-Екса". - Сакупљање и анализа података, уз обуку и константно усавршавање деминера је неопходна за решење великог проблема неексплодираних убојних средстава најразличитијих врста.

Обука је строга и има теоријски и практични део.

- Теоријска предавања су врло озбиљна, а знања стечена на њима морамо одмах да применимо у пракси, на полигону - каже пиротехничар Вук Радовић. - Процедуре су строге, а ко их не поштује - испада. Сваке недеље имамо теоријске и практичне испите, а ко их не положи, не може да пређе на следећи ниво.

ИСКУСТВО СА РАТИШТА

ФИРМА "Еод-Екс" је једна од водећих компанија на светском тржишту пиротехничких послова и уклањања мина. Њени стручњаци су од 2010. уклонили или уништили више од 80 тона неексплодираних убојних средстава широм света.

- У нашој компанији раде све врсте стручњака за разминирање на копну и у води, од инжењера геофизичара до пиротехничара ронилаца - каже Александар Шарле, директор "Еод-Екса". - То су бивша војна лица са огромним искуством које су донели са простора Балкана, Блиског и Средњег истока

Б. СУБАШИЋ    Новости

Најчитаније