понедељак, 30 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Обрадовић: Зашто хоћу да уђем у Управни одбор РТС-а

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Независно удружење новинара Србије (НУНС), Асоцијација независних локалних медија "Локал прес" и Асоцијација онлајн медија поднели су Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) кандидатуру Вукашина Обрадовића за члана Управног одбора Радио-телевизије Србије (РТС). У изјави за наш портал, Обрадовић каже да ће, уколико буде постао члан тог тела, учинити све да уређивачка политика јавног сервиса буде таква да он заиста постане јавни сервис грађана, а не "партијска испостава или огласна табла власти".

 

“Прва ствар на којој ћу инсистирати јесте не да РТС постане опозициона телевизија, већ да у свом раду покрива све значајне теме у српском друштву, без обзира на то да ли иду у прилог у влсти или не. На првом месту мора да буде грађанин који плаћа тај јавни сервис, он мора да буде обавештен о свему ономе што се дешава”, поручује Обрадовић.

Инсистираће, каже наш саговорник, и на томе да се на РТС-у чује дијалог и да се сваки проблем сагледа са више страна.

“Да чујемо различита мишљења о свим важним друштвеним темама. Мислим да је јавни сервис једна од најважнијих институција, не само у медијском пољу, него и у друштву уопште. Непроцењива је улога јавног сервиса. Сматрам да бих могао да допринесем својим искуством и знањем да јавни сервис прилагодимо друштвеној стварности, а да ли ћу у томе успети, видећемо”, каже Обрадовић.

Он истовремено подсећа да Управни одбор нема овлашћења да директно учествује у креирању програма.

“Ипак, добро би било да постоји могућност да се можда чује другачији глас и да се у разговор са запосленима у РТС-у њима јасно стави до знања шта од њих очекује јавност, професија и шта очекују грађани”, каже Обрадовић.

Он каже да је за јавни сервис важан и коректан однос према различитим политичким ставовима, али да то, ипак, није најважније.

“Најважније је да јавни сервис отвори оне друштвене теме које су до сада биле дубоко у сенци уређивачке политике”, сматра Обрадовић.

Ипак, јасно му је да постоји могућност да ће све остати само на кандидатури.

“Треба бити реалан. Јавни сервис је под дубоком контролм власти, а један од механизама који се користи у тој контроли је управни одбор. По саставу УО се може видети какав је однос власти према јавном сервису. Зато сам и опрезан када говорим о својој кандидатури. Нисам сасвим сигуран да постоји политичка подршка једном Управном одбору у којем би били људи који имају различита мишљења. Помало сам скептичан”, закључује Обрадовић.

Ко је Вукашин Обрадовић?

Обрадовић је угледни и вишеструко награђивани новинар и уредник, два пута биран за председника Независног удружења новинара Србије и два пута биран за председника Асоцијације локалних независних медија “Локал прес”, наводи се у саопштењу организација које су га кандидовале на место члана УО РТС-а.

“У свом досадашњем новинарском и јавном раду је показао врхунски професионализам и објективност, што је потврђено бројним новинарским наградама које је добио у протекле две деценије. Активно је у чествовао у изради медијских стратегија и предлога закона из области информисања и одлично је упућен у законску регулативу и праксу. Аутор је неколико публикација из области медија и медијских политика. У свом досадашњем раду на медијским политикама посебно интересовање је показао за регулаторне и саморегулаторне механизме у медијима, као и за рад јавних медијских сервиса”, наводи се у саопштењу.

Бојана Миловановић   Нова

Најчитаније