уторак, 09 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Највећа брука Србије: Смењен јер није ћутао о загађењу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добио сам решење о отказу у Агенцији за заштиту животне средине и покренуо сам правни поступак преко адвоката. Они ће се бавити правним делом. Не дозвољавам да неко мој беспрекорни радни и грађански досије баци у воду само зато што мисли да је изнад правног система државе. Овако, за Нова.рс, прича доскорашњи начелник одељења за квалитет ваздуха Агенције за заштиту животне средине, Миленко Јовановић.

 Јовановић је добио отказ јер се супротставио директору Агенције због мењања критеријума за оцену квалитета ваздуха. На прву промену праметара који указују на степен загађености ваздуха, указали су – грађани које су, према речима Јовановића, збуњивали неусаглашени подаци на сајту Агенције.

“Шта је рађено? Ублажавани су критеријуми иза кулиса, и то усред зиме, када су високе концентрације. Због тога што сам скретао пажњу на то, доживео сам школски пример мобинга: искључен ми је телефон и мејл адреса и онемогућени су ми основни услови за рад”, наводи Јовановић.

После тога је, каже, исконструисан дисциплински поступак.

“У том поступку је, а то могу да кажем са својих 38 година искуства рада у државној служби, прекршена и процедура и суштина. Све је ту лаж коју је очигледно организовао директор ”, истакао је Јовановић.

Оптужили су га да је одговоран што је атоматски мониторинг квалитета вазуха запуштен, а објективно је на високом , функционалном нивоу.

“Ја сам поносан што је мониторинг толико лош да је најбољи у последњих осам година”, каже он.

Запуштене станице би требало да значе да станице, односно анализатори у њима не раде добро.

“А оне раде никад боље од 2011. године кад су биле нове. Сада имамо 85 процената поузданих податка, а пре три године смо имали 22 до 23 процента”, указује наш саговорник.

Друго, истиче, калибрациона лабораторија је урадила теренску калибрацију у новембру, која је потврдила да су анализатори у одличном стању.

“Ја сам координирао рад екстерне компаније која одржава анализаторе, како би се постигао највећи ниво квалитета услуге, што је и постигнуто”, указује бивши начелник одељења за квалитет ваздуха.

Даниела Илић Красић      Нова

Промо

Bg

Најчитаније