среда, 27 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Усвојен План за Макиш, полиција и обезбеђење спречавали демонстранте да уђу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На седници Скупштине Града усвојен је данас План детаљне регулације за изградњу стамбеног комплекса на подручју водоизворишта на Макишу и почетне станице метроа. Уочи седнице, испред Сава центра окупили су се противници тог пројекта, које су полиција и обезбеђење спречавали да уђу у салу где се одржавала седница.

 План о изградњи за Макиш усвојен је са 61 гласом за и два гласа одборника из Грађанског демократског форума против.

Полиција које је током седнице и протестног скупа, спречавала демонстранте да уђу и даље је на улазу у објекат., али се већина учесника скупа разишла.

Неколико десетина демонстраната, који се противе изградњи на Макишком пољу јер сматрају да ће тако бити угрожено водоснабдевање Београда, претходно је успело је да се пробије у ходник Сава центра где је у току била седница градског парламента на којој се расправљало о том плану.

Они су се јутрос окупили испред Сава центра али у први мах нису успели да удју у просторију где заседа градска скупштина јер су их у томе спречавали припадници полиције, Комуналне милиције и обезбедјења.

Након што су се повукли малобројни припадници Полицијске бригаде, учесници протеста су успели да удју на прва врата Сава центра, након чега их су их обезбедјење и Комунална милиција зауставили пред другим улазом.

Они су скандирали против намере градских власти да изграде насеље на Макишком пољу и тражели су да седница Скупштине Београда буде прекинута јер сматрају да је нелегитимна.

Такодје су тражили и да на седницу додје министарка за заштиту животне средине и да се изјасни о том плану.

Уочи седнице Скупштине, испред Сава центра окупили су се јутрос противници тог пројекта. Међу учесницима скупа су били симпатизери опозиционих странака, невладиних организација и група грађана који се противе изградњи на Макишком пољу јер сматрају да ће то угрозити водоизвориште у Београду. Неки од њих тврде да су их припадници обезбеђења напали и позвали су полицију да реагује.

На самом улазу у Сава центар поред припадника обезбеђења објекта налазило се и неколико припадника Комуналне милиције и полицајаца у цивилу а у једном тренутку појавили су се и припадници Полицијске бригаде у опреми за разбијање демонстрација, јавила је Бета.

Окупљени узвикивали су "лопови", а гужва на улазним вратима трајала је дуже време.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је то што се десило испред Сава центра “организована политичка руља”, доведена са циљем да спречи изградњу метроа. Он је казао и да се окупљени демонстранти “не брину за Макиш, него желе да метро не поче да се гради”.

Ненад Нешић      Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније