недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Фриленсери протестовали у Београду, у понедељак састанак у Влади

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Више хиљада радника на интернету протестовало је испред Скупштине Србије, јер не желе ретроактивну наплату петогодишњег пореза и не у износима већим од половине својих петогодишњих примања. Зато траже преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету - фриленсера. Како је рекао председник Удружења радника на интернету, њега је у току протеста позвао шеф кабинета премијерке Ане Брнабић на преговоре у Владу, који ће бити одржани у понедељак.

 

Погачар је поручио окупљенима испред зграде Владе Србије, који су ту стигли у протестној поворци са скупа испред Скупштине, да пред Владу дођу и у понедељак, када почињу преговори власти с „фриленсерима“ о њиховом опорезивању.

„Појавите се ако хоћете, да виде колико нас има. Ако не прихвате наше захтеве, изаћи ћемо поново на улицу“, рекао је Погачар.

Он је „поручио Влади и (председнику Србије Александру) Вучићу да их се ‘фриленсери’ не боје“, јер „ово је наша земља и остаћемо у њој, а они могу да оду“.

Како је ооценио, „ова власт штити оне који дугују милионе, а жели да отме од обичних људи“, што су окупљени пропратили скандирањем „Лопови, лопови!“.

„Порука за Србију: Сви на улицу!“, рекао је Погачар.

Подсетимо, Погачар је навео да га је у току протеста звао шеф кабинета Ане Брнабић, преноси Нова.рс.

„Овако ствари стоје. У понедељак у Влади појављују се министар Синиша Мали и Ана Брнабић, директорка Пореске управе Драгана Марковић да седну за преговарачки сто за нама“, рекао је Погачар.

На питање Нова.рс имају ли формулисан предлог са којим би изашли на преговоре, Погачар је пре почетка протеста рекао:

„Обавезе радника на интернету треба да почну да теку од момента примене новог закона којим би се тачно дефинисале обавезе и права фриленсера“.

Миа Амон, из удружења Заштитник права привредника и предузетника, рекла је да порески систем мора да буде праведан и прогресиван.

“Услови пословања морају бити нормални. То су службеници ове државе дужни да обезбеде. Права и обавезе вреде и за државу, а не само за нас да имамо обавезу, а да немамо права. Нећемо да плаћамо туђе грешке. Ова држава дугује нама, праведан систем у коме привреда може нормалн ода развија. Стоп репресији, стоп принудној наплати. Стоп плаћању туђих грешака. Стоп неправедном пореском систему”, навела је она.

Татјана Ћопић, фриленсер, рекла је да ради за страну фирму, која има представништво у Србији.

„Ја сам самохрана мајка малолетног детета. Почела сам да радим одмах после порођаја. Без икаквих права. Радила сам празником, викендом са дететом у руци. Сада ме зове пореска управа, и тражи ми да платим порезе. Зову мене, а не ту фирму. Не желим да платим ништа, јер ништа не дугујем. Дете нисам могла да упишем у вртић, јер сам незапослена. Како онда могу да плаћам порезе и доприносе. Не осећам се дужна овој држави, то је све што могу да кажем“, рекла је Ћопић.

Демонстранти су узвикивали “лопови, лопови”

Владимир Илић, оболео од мултипле склерозе, који Пореској треба да плати шест милиона динара на приходе од осам милиона, остварене током четири године, обратио се окупљенима уставши из инвалидских колица.

„Због вас сам дошао. Због вас сам устао сад“, позвао је Илић окупљене. Он је рекао да се ником неће сагињати.

Демонстранти носе транспаренте на којима пише: “Буџета им фали, нека 80% да Мали”, “Мали слушај тату, не дирај ми плату”, “Нећу шифру у лудници, хоћу шифру у АПР-у”, “Хонорарци нису криминалци”, “Наши ће фриленсери лутати иностранством”, “Продајем бубрег да платим порез”, “Економски тигар не једе своју децу“.

нова.рс, Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније