четвртак, 16 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Удружење ПравиЛаw из Ниша помаже грађанима да добију информације од јавног значаја

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Удружење ПравиЛаw из Ниша осмислило је механизам подршке грађанима који је усмерен на побољшање транспарентности рада и пословања органа јавне власти у Србији. Како кажу, механизам подршке је заправо сервис који представља јединствену прилику да се грађани југа Србије обрате органима јавне власти и дођу до информација од јавног значаја које се тичу њихових локалних заједница. Уместо грађана, ово удружење у своје име бесплатно израђује захтеве за слободан приступ информацијама од јавног значаја и шаље органима јавне власти којима грађани желе да се обрате.

 

Како каже оснивач удружења Тадија Митић за случај да органи јавне власти не пруже одговор на захтев грађана, они су ту да се обрате даље надлежним институцијама попут Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, како би обезбедили да грађани дођу до свог одговора.

“Ми уместо њих, спремни смо да идемо до Уставног суда, па чак и до Европског суда за људска права – популарног Стразбура. Поред свега тога, уколико грађани желе да остану потпуно анонимни испред органа јавне власти, тако да се њихово име нигде не помиње – анонимност им је загарантована. Ми питамо уместо њих, док њима само достављамо добијени одговор од органа јавне власти. Идеја је да се покаже да је могуће доћи до информација од јавног значаја ако се користе сва правна средства која нам систем нуди. Ми смо ризница знања која уместо грађана, на најадекватнији начин, користи сва правна средства која су неопходна да се дође до одговора”, истиче Митић.

Он додаје да ће информисање грађана о њиховим правима, али и услугама које су у понуди овог удружења, бити подељено у неколико различитих нивоа.

“Онлајн кампања мобилизације заједнице вршиће се у периоду јануар – мај 2021. године. У овом сегменту предвиђена је маркетиншка кампања на друштвеној мрежи Фацебоок. Највише ће се промовисати едукативни текстови БЛОГ секције сајта где ће грађани бити у могућности да науче како сами да напишу захтев са питањем који ће послати органу јавне власти. У оквиру кампање планирана је и промоција на локалним и регионалним медијима”, каже он.

Офлајн кампања подразумеваће поделу флајера и лепљење плаката у градовима на југу Србије – Ниш, Врање, Пирот, Лесковац и Прокупље.

Тадић каже да је важно нагласити критеријуме који се узимају као меродавни за одлучивање да ли ће слати неки захтев уместо грађана или не.

“Основни критеријум да јесте да се, првенствено, ради о информацији или информацијама од јавног значаја. Важно је да питање у захтеву обухвата проблем од ширег друштвеног значаја за локалну заједницу. Битно је да потенцијални одговор на постављено питање буде од значаја за већи број људи у локалној заједници”, каже.

Како би појаснио механизацију подршке “Информација на длану”, Тадић наводи пример из Ниша.

“Тренутно је у Нишу поново актуелно питање (не)безбедности саобраћаја. На овај проблем од ширег друштвеног значаја указано је кроз мирне протесте грађана на дневном, али и недељном нивоу. Механизмом подршке ‘Информација на длану’ грађани би на располагању имали сервис путем кога би могли да упуте питање органу јавне власт (нпр. ‘постоји ли план за сузбијање агресивне вожње у граду и стварање безбеднијих нишких улица?’, ‘шта је предвиђено тим планом’ и слично), као и могућност да кроз овакав систем дођу до тражене информације у законом предвиђеном року, а самим тим изврше притисак да се дође до решења проблема”.

Он каже да ће из тих разлога првенствено радити на онлајн едукацији путем текстова како би се грађани определили и едуковали како да самостално пошаљу Захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја органима јавне власти.

“Као једна од главних активности којом се бавимо и којом ћемо се бавити јесте израда и слање захтева за приступ информацијама од јавног значаја. Захтеви ће бити артикулисани како за саме грађане, тако и за удружења. Како бисмо покрили што више тема бавићемо се и прикупљањем информација из званичних или незваничних канала медија, тако да дођемо до што више кључних питања који се тичу већег броја грађана југа Србије. Наравно, још један од главних елемената и активности којима се бавимо биће обраћање надлежним институцијама уколико дође до неадекватног поступања од стране органа јавне власти”, рекао је Тадић.

Flajer str. 2 page 0001

Након прикупљених свих информација на основу захтева које шаљу, биће израђен Билтен механизма подршке “Информација на длану” који ће бити усмерен на информисање јавности о спроведеним активностима и постигнутим резултатима у области заштите владавине права. Билтен ће бити доступан како у папирном облику, тако и на вебсајту ПравиЛаw.рс.
“У билтену ће се објавити постигнути резултати, као и иницијативе грађана које су биле предмет захтева у оквиру механизма подршке ‘Информација на длану’. Билтен ће бити перманентно доступан у онлине верзији на сајту удружења ПравиЛаw, у оквиру одељка посвећеног пројекту ‘Информација на длану’ ”, каже Тадић.

Планирано је да презентација резултата буде реализована у реалном свету, уз присуство заинтересованих појединаца, али ће коначна одлука о томе бити донета у зависности од тренутне епидемиолошке ситуације, уз могућност да презентација буде реализована путем онлајн платформе.

Још једна занимљивост која ће бити у понуди грађанима јесте Алманах прописа из области заштите права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Poster Informacija na dlanu page 0001

“Алманах ће садржати релевантне домаће и међународне прописе из области заштите права на слободан приступ информацијама од јавног значаја, који ће претежно бити дистрибуиран у онлине облику, уз израду ограниченог броја штампаних издања Алманаха, који ће по окончању пројекта бити додељени најзначајнијим иницијативама и учесницима презентације резултата пројекта”, каже он.

Завршна активност биће додела награде “ПравиЛаw повеља Димитрије Давидовић” за подстицај владавине права која ће бити додељена иницијативи која је највише допринела јавном интересу током коришћења механизма подршке “Информација на длану”.

Мото ове иницијативе и порука грађанима је: да потраже и дођу до релевантних информација од јавног значаја и тако остваре увид у рад и поступање носиоца јавне власти којима су грађани Србије на слободним демократским изборима поклонили своје поверење да у њихово име и за њихов рачун врше функцију власти – “Питајте оне, којима дајете плату, како уређују вашу локалну заједницу”.

ПравиЛаw је активно и на друштвеним мрежама Фацебоок, Инстаграм и ЛинкедИН. Иницијатива је намењена свим грађанима југа Србије, али је, могу употребити и грађани који живе у остатку Републике Србије.

Промени.рс

 

Промо

Bg

Најчитаније