уторак, 19 октобар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СЈ: Брутална кампања против Лејле Турчило и Борке Рудиц́ из Сарајева мора да престане

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Јавна хајка на професорку Лејлу Турчило интензивирала се у последњих месец дана у Босни и Херцеговини, националистичким најавама, означивши је као професорку која „трује бошњачку дјецу“ и „која пориче геноцид“.

 

Пре два дана, Удружење БХ новинари објавило је саопштење у којем осуђује медијске нападе, исти онлајн портали (Сејл.орг и Босњаци.нет) су и путем профила ових медија на друштвеним мрежама наставили хајку, али овог пута и на генералну секретарку БХ новинара Борку Рудиц́, оптужујуц́и обе за национализам, подршку ратним злочинцима, за вређање пророка Мухамеда и гушење независног новинарства.

Професорка Турчило, њен професорски ангажман и јавне активности више од годину дана били су предмет организованих кампања, говора мржње и клеветничких објава на друштвеним мрежама и у медијима, на челу са неколико онлајн портала.

Председник Удружења БХ новинари Марко Дивковиц́ рекао је да „напади на професорку Турчило и на представнике Удружења БХ новинари представљају брутално насиље на интернету и кршење права на слободу изражавања и јавног деловања“.

Ово је један од ‘доказаних’, насилних начина да се зауставе критички гласови у медијима и академској заједници Сарајева и Босне и Херцеговине, с циљем подривања вредности плуралистичког и слободног друштва“, рекао је он.

Мрежа СафеЈоурналистс, која окупља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује ову бруталну кампању против професорке Лејле Турчило. О овом случају ц́емо обавестити Институцију омбудсмана у БиХ, Министарство за људска права БиХ и Федералну управу полиције (ФУП) и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 15. септембар 2021.

Удружење новинара Македоније

Удружење новинара Косова

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Промо

Bg

Најчитаније