уторак, 19 октобар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

На “Дорћол парк фесту” почело прикупљање потписа за изградњу парка

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Место за игру, трчање, певање, за радионице и мале позоришне представе - овако Дорћолци виде будући парк у свом насељу. Све ове идеје и предлоге које су дале комшије из краја представљене су на “Дорћол парк фесту”. У току је и прикупљање потписа за изградњу парка који је на овом месту планиран још пре 20 година, али никада није изграђен.

 

Удружење “Комшије са Дорћола” је заједно са “Еконаутом” предузело прве кораке како би део Дорћола, у близини Спортске гимназије, добио комшијски парк. На “Дорћол парк фесту” су у оквиру радионице “Какав парк желимо” питали грађане како виде уређење зеленог простора на углу Михизове и Херцег Стјепана у Београду. Како би то заиста било место за све генерације своје предлоге давали су и најмлађи на радионицама, каже Срђан Цветић из овог удружења.

 

“Видећемо шта су деца замислила како треба да изгледа паркић, добиће награде сви који су направили најбоље идеје, односно који су били најбољи. Суштински, јако смо задовољни, јер је већи одзив него што смо очекивали”, наводи Цветић.

lkjh

Током овог једнодневног фестивала промовисана је заштита животне средине, а на радионицама су деца у посебно осмишљеним жардињерама правила такозвану урбану башту. Са малишанима је на радионицама била Сабина Керић, из удружења Еконаут.

 

“Договорили смо се са удружењем да радимо на заговарању парка који желимо да овде буде. Организовали смо радионицу која треба да симулира процес када се праве паркови уз учешће грађана. Код нас ти процеси још увек нису утврђени, практично, не постоје, а заправо би требало да буду врло важан алат када се донесе одлуке како ће се неки простор користити, ко су његови корисници и да, заправо, то буду људи који тај простор користе или ка њему гравитирају. Пружили смо могућност да кажу своје мишљење, да кажу шта треба ту да буде - да ли треба да се седи, да ли треба да буде места за садњу”, истиче Керићева.

 

Зеленило и биљке доприносе и борби против климатских промена, јер је, како каже, потребно више отворених површина и отворене земље.

gyffdcvb

“Имамо мало сушу, па мало поплаве, и то треба узети у обзир када се пројектују простори. Јако мало фактора утиче на уређење простора и то су заправо неки себични интереси локалних инвеститора или људи које занима само да направе неки профит, да обрну неки новац кроз прескупе станове које више ни не знамо ко плаћа ни на који начин”, каже Керићева.

 

Дорћолци чекају парк скоро 20 година

 

План за овај простор рађен је 2004. године. Идеја је била да се парком од 1000 квадрата озелени Стари град који иначе има мало зеленила. Међутим, реализација овог плана надлежнима до сада није била приоритет.

ijhg

“Постојала је и иницијатива да се, уместо парка, изгради 2.000 квадрата стамбеног простора. Становници су се тада побунили, ставили своје примедбе и комисија је 2013. године усвојила исте те примедбе и оставила овде парк. Тако да је и даље по важећем плану овде парк, сада само чекамо када ће се стећи услови да се реализује. Ова иницијатива је заиста нешто лепо, и ја сам дошла да то подржим”, каже урбанисткиња Зорица Алавантић.

 

Главни проблем код изградње парка су имовинско-правни односи, тачније неколико парцела различитих власника и оронули објекти наводе из овог удружења. Како кажу тај проблем може да реши једино Град Београд, а потом би удружење могло да направи парк.

dddr

“Када будемо сакупили довољно потписа који су на нивоу Старог града покренућемо грађанску иницијативу. Предложићемо градском правобраниоцу да покрене поступак по предлогу за експропријацију. У том поступку, градски правобранилац би требао да констатује да постоји јавни интерес да овде постоји парк и да предложи да град реши те имовинске односе на овој парцели, формира све што је потребно и да обештети те људе који се налазе тренутно овде, који су се јавили и који су заинтересовани”, објашњава Срђан Цветић.

 

Иначе, удружење “Комшије са Дроћола” се више од две године противи пројектима који, како кажу, нису по мери грађана, који су супротни од урбанистичких планова и прописа. Залажу се за одрживи развој и здравију животну средину. Циљ им је да се што већи број грађана укључи и учествује у јавним расправама, јер је то, сматрају, најбољи начин да дођу до решења која су у јавном интересу.

pikpik

Фото:МРЦН

 

Медиа & реформ центар Ниш

Промо

Bg

Најчитаније