недеља, 16 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Тома Мона отворио градилиште у КГ, машине радиле. Тома отишао, отишле и машине

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Сви национални медији прошле недеље пренели су вест да је у Крагујевцу почела изградња најмодерније канализације. Градилиште у насељу Белошевац лично су отворили министар грађевинарства Томислав Момировић и амбасадорка Кине Чен Бо. Међутиим, мештани за Нова.рс кажу да су одмах по њиховом одласку, отишле и грађевинске машине и да се не назире почетак радова.

 

„Нису стигли ни да се врате у Београд, а машине су већ склоњене“, рекао је нашем порталу један од мештана насеља Белошевац, кога је вест о изградњи канализације обрадовала, јер цео крај деценијама користи септичке јаме.

На месту где је „отворено градилиште“ сад су остале бетонске цеви и инфо табла на којој је као датум почетка радова уписан 19. новембар. А тог дана, слика у насељу без канализације, које се налази на само четири километра од центра, била је потпуно другачија.

„Капиталне инвестиције, улагање у екологију, најмодернија технологија, милиони евра, поуздан извођач радова…“, прштале су изјаве званичника пред телевизијским камерама и бројним новинарским екипама на свечаном почетку радова.

Како би изјаве биле што уверљивије, у позадини су биле паркиране грађевинске машине око којих су шетали радници у флуоресентним прслуцима. Међу званичницима који су отворили радове смењивале су се помпезне и бомбастичне изјаве о напретку који ће имати мештани.

Министар Томислав Момировић најавио је еколошке услове као у земљама развијене Европе. Амбасадорка Чен Бо похвалила кинеску фирму која изводи радове и захвалила министру на ‘‘поверењу у кинеске компаније‘‘, а градоначелник Никола Дашић, прагматично изјавио да је првих 40 километара канализације већ испројектовано.

Комплетан перформанс који је тога дана изведен пред мештанима и новинарима подсетио је на бројне сценографије које виђамо у финишу предизборне кампање, иако је до избора остало још пет месеци.

Мештани негодују, разочарани су, сумњају да су обманити, али чини се и да задржавају мало наде, па не желе да говоре јавно. Како кажу, не би волели да се‘‘власт предомисли, па да изградњу канализације започне у неком другом насељу‘‘.

Љубомир објашњава да сви у том делу града деценијама користе септичке јаме, а у канализацији су видели коначно решење проблеме са честим изливањем отпадних вода.

„Ако су већ били и сликали се, онда ће ваљда и да врате машине“, додао је у пролазу овај мештанин.

Једна од ретких која је пристала да се фотографише и прокоментарише најављене радове је Милена Зорбас. Она је изразила сумњу да ће канализација стићи до свих кућа.

„Ја живим у споредној улици, а овде је како видите брдо. Не знам како су замислили да копају, мораће преко њива. Многи су извели септичке јаме у поток и то нас све загађује“, забринута ј она.

Млађи мештанин сумња да ће се радови одуговлачити и да је наводни почетак био само пропаганда.

„Ако је овако почело, ко зна када ће да заврше. Једва смо се изборили за асфалт који смо добили пре неколико година, а сада када то раскопају, питање је да ли ће да врате како је било, а ми ћемо поново да газимо блато“, каже он.

А шта је све обећано?

Званична делегација која је отворила градилиште обећала је реконструкцију постојеће и изградњу нове канализације у дужини од 360 километара. За ову, како су рекли, модерну канализациону инфраструктуру која подразумева и два постројења за пречишћавање отпадних вода, биће уложено 190 милиона евра.

Само пет дана од тих обећања, нико од учесника помпезног отварања градилишта, за наш портал није дао конкретан одговор, због чега радови нису почели.

У Градској управи у Крагујевцу, кратко нам је речено да је ‘‘Град испунио свој део обавеза, урадио КТ планове и пројекат‘‘ и за даље одговоре упутили нас на извођаче, односно кинеску компанију ЦРБ (Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион). Ни у тој компанији нису били много речити. У одговору на наш мејл, кратко су написали „да све иде својим током“, те да прате иструкције својих послодаваца из Министарства грађевинарства, укључујући и сарадњу с медијима.

Конкретна питања о радовима, послали смо и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на чијој званчиној страници је ударна вест управо о почетку радова у крагујевачком насељу Белошевац, али до објављивања овог текста нисмо добили одговоре.

Чини се да министар Момировић, у своју бележницу може да дода још један ‘‘пенал‘‘.

Александра Петровић   Нова

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније