понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Коалиција за слободу медија: по ком критеријуму Тањуг улази у прву „европску новинску редакцију“?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коалиција за слободу медија протестује поводом информације објављене у медијима, а која се тиче формирања "прве европске новинске редакције" од стране Европске комисије и укључивања Тањуга у њен рад.

 

Према доступним подацима, у питању је редакција која ће бити састављена од извештача 16 новинских агенција у европским земљама, са радом и извештавањем о процесима у вези са Европском унијом би требало да почне средином 2022. године, а Србију ће у тој мрежи представљати Новинска агенција Тањуг.

Коалиција подсећа да је Тањуг медиј који је препознат по блиској сарадњи са владајућим структурама у Србији. Осим што ужива повлашћени положај приликом расподеле различитих буџетских фондова, Тањуг је годинама радио упркос уредбе Владе Србије.

 

Новинска агенција Тањуг, је требало да престане са радом у октобру 2015. године, чак и пет година након тог рока пословала је и емитовала информације уз одобравање из врха власти.

А након правних акробација, бренд Тањуг прелази у власништво фирме Тачно, естрадног уметника Жељка Јоксимовића, и то на десет година.

 

Питамо Европску комисију, како је могуће да је спремна на сарадњу са Тањугом који је пласирао нетачне информације у интересу политичара и странака, а не тачне вести у корист грађана?

Како је могуће да је Тањуг део дугорочног пројекта вредног 1,76 милиона еура, а да је репутација те агенције дубоко нарушена јер је директно учествовала у урушавању демократије?

Како је могуће да Европска комисија финансира управо ону редакцију која је одговорна за производњу дезинформација, за учешће у јавним хајкама против критичара садашење власти и за срозавање професионалних и етичких стандарда професије?

Коалиција за слободу медија позива учеснике пројекта да преиспитају одлуку и сагледају све чињенице везане за рад овог медија, и да размисле да ли ће информације које буду пласирали у поменутој европској мрежи и даље бити релевантне и пожељне.

Чланови Коалиције за слободу медија су Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Коалиција за слободу медија
Нови Сад, Београд, Крагујевац, 30. новембар 2021.

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније