ЕПИДЕМИЈА Богиње поново убијају децу | Жиг Инфо

ЕПИДЕМИЈА Богиње поново убијају децу

Страшно! Чак седамнаесторо деце умрло је од богиња у Румунији од септембра прошле године, док је више хиљада оболело од те заразне болести у земљи која је од 2016. погођена озбиљном епидемијом због ниског нивоа вакцинисања.

Домаћи стручњаци упозоравају да се ова опака болест враћа и у нашу земљу јер је све више оних који одбијају да вакцинишу децу, те нам је проценат вакцинисаности мањи него ратних деведесетих.

Наиме, ниједно од преминуле деце у Румунији није било вакцинисано, саопштио је министар здравља те земље.

Како је навео, од фебруара 2016. том се болешћу заразило чак 3.400 особа. Годину дана раније пак било је седам случајева заразе, без иједног смртног случаја.

– Апелујемо на грађане да се вакцинишу. То је једини ефикасан начин спречавања болести – напоменуо је Бодог и појаснио да је проценат вакцинисаности становништва од оспица 80 одсто за прву дозу и 50 за другу, док је Светска здравствена организација препоручила вакцинисање од 95 одсто.

Да се ова заразна болест полако, али сигурно враћа у Србију, упозорава проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог.

– Од богиња се умире чак и у развијеним земљама, па се у Европи очекује да је смртност мања од једног у хиљаду. Но кренула је та
кампања да је та вакцина наводно опасна, иако је потпуно безбедна, па је сада проблем што данас у Београду има мање вакцинисаних од тих 80 одсто у Румунији. У појединим деловима престонице вакцинисаност је тек око 65 одсто, иако мора бити преко 90 одсто вакцинисаних
да не би било епидемије. Док смо пре десет година имали покривеност од око 90 одсто, данас је то знатно мање. Ми смо болест малих богиња елиминисали, а последњих година нам се враћа и, по свему судећи, тек нас очекују епидемије ако се нешто не промени – напомиње Радовановић за „Ало!”.

Он подсећа да је претходних година у Србији било неколико стотина случајева заразе, док почетком деведесетих година уопште нисмо имали оболеле.

– Зато је ово што се дешава у Румунији упозорење за нас, јер је све већи проценат оних који се не вакцинишу, као и педијатара који не инсистирају
код родитеља да вакцинишу децу. Нама ће се то осветити и то је порука за родитеље и педијатре који несавесно обављају свој посао – истиче Радовановић.

Према извештају Европског центра за превенцију и контролу болести, у шест европских земаља богиње су ендемске, а ради се о Белгији, Француској, Немачкој, Италији, Пољској и Румунији.

Ивана Жигић  Ало

Коментари

Коментари


Препоручујемо