ЕПИДЕМИЈА У ВРТИЋУ Више од 50 малишана у Обреновцу за месец дана заражено „АМЕРИЧКИМ ВИРУСОМ“ | Жиг Инфо

ЕПИДЕМИЈА У ВРТИЋУ Више од 50 малишана у Обреновцу за месец дана заражено „АМЕРИЧКИМ ВИРУСОМ“

Више од 50 малишана у Обреновцу у последњих месец дана заражено је „америчким вирусом“, који оставља оспице по рукама, ногама и устима, па је у вртићу „Весељко“ чак проглашена и епидемија. Овакве епидемије су, како наводе лекари, уобичајене у вртићима, ово обољење је прилично безазлено и разлога за панику нема.

Педијатар др Милан Бугарски рекао је за РТВ „Маг“ да је у обреновачком вртићу епидемија проглашена јер је током јуна оболело 22 деце.

– Сада је битно да се појача епидемиолошки надзор, хигијена, тријажа и да се родитељи одмах обавесте. Такође, ако се посумња на нешто, требало би се одмах јавити педијатру. Готово свакодневно нам долазе деца са овим обољењем – напомиње педијатар за РТВ „Маг“.

Овај вирус (у Америци назван „ханд моутх фоот дисеасе“), веома се лако преноси, а почиње повишеном температуром, након чега се јавља осип око уста и у устима, на длановима и стопалима.

– Обољење је најчешће код деце до пете године живота, може и до десете, а након тога је готово на нивоу раритета. Преноси се директним контактом, али карактеристично је да може и индиректно, на пример, преко заједничке играчке. Карактеристично је за топле летње и јесење дане – додаје др Бугарски.

Како преноси локални медиј, болест траје три до 10 дана, а дете је највише заразно у првом недељи и не би требало да буде у колективитету.

– Инкубација траје два до пет дана, међутим, вирус се путем столице код деце излучује и по више недеља. Компликације су ретке, јављају се само код деце које имају неку претходну болест – каже др Бугарски.

Педијатар саветује родитеље да, ако до обољења дође, на првом месту воде рачуна о телесној температури детета.

– Сем тога, дете мора бити адекватно рехидрирано, може се купати у хипермангану да би се спречиле додатне инфекције. Дакле, малишану се само помаже да прележи болест, оно ће се само борити са инфекцијом – закључује лекар.

РТВ Маг/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ЕПИЛОГ ИСТРАГЕ О МОНСТРУОЗНОМ УБИСТВУ Мирелу Батановић раскомадао момак и појео делове њеног тела!

Александар, пореклом Рус, признао да је планирао убиство двадесетогодишњакиње. Прво на њеном телу урезао окултни симбол, па исекао делове тела МОНСТРУОЗНО убиство Миреле Батановић (20), ...