ЕПИДЕМИОЛОЗИ О ВИРУСУ ЗАПАДНОГ НИЛА: Убод комарца опасан за старе и болесне! | Жиг Инфо

ЕПИДЕМИОЛОЗИ О ВИРУСУ ЗАПАДНОГ НИЛА: Убод комарца опасан за старе и болесне!

Епидемиолози о ширењу вируса Западног Нила, регистрованог и у Новом Саду. Симптоме осети тек сваки пети заражени. Угрожени још и хроничари

КОМАРЦИ, који преносе вирус Западног Нила, недавно забележен и у Новом Саду, озбиљна су претња, како поручују стручњаци, само најстаријима и тешко оболелим суграђанима. Симптоме болести, по речима др Снежане Медић, епидемиолога из Центра за контролу и превенцију болести ИЈЗВ, осети тек сваки пети заражени, и то као блажи грип.

Витално могу да буду угрожени једино тешки хронични болесници и најстарији део популације, јер код њих, због слабијег имунитета, болест поприма озбиљнији ток и, ако изостане адекватно лечење, може да доведе и до смртног исхода.

– Већини популације, здравој и у кондицији, као и деци, не прети готово никаква опасност – јасна је Медићева. – Старији би требало да поведу рачуна да не излазе у сумрак и у рану зору, треба да наносе средства за одвраћање комараца, као и да ставе мреже на прозоре и врата.

Вирус Западног Нила, подсећамо, детектован је у два узорка комараца, који су сакупљени са 45 локација у Новом Саду, приградским насељима и селима у другој половини јуна. Заражени комарци нађени су у Видовданском и насељу Сајлово.

Екипе “Циклонизације”, како објашњава менаџер Дарио Аћимовић, контролише ширење опасног вируса у популацији комараца на целој територији Новог Сада.

ПТИЦЕ

ВИРУС Западног Нила је на подручју Србије први пут званично регистрован 2012, мада се претпоставља да је био присутан и раније. Једини ефикасан начин борбе против преношења на људе јесу превентивни третмани против комараца и држање њихове бројности испод критичне границе.

Резервоар вируса су птице, а са птица га на људе преноси комарац culex pipiens, чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта, запушени олуци, септичке јаме, бачене гуме, бурад за заливање, кишњиларе и подруми.

Н. С.   Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Požar na Rodosu

Zbog požara je u gradu prekinuto snabdevanje električnom energijom, a uzrok požara još nije poznat. ALO! Izvor vesti Коментари Коментари