„ГОСПОДИНЕ ПЉАЧКАШУ, КЕСА СЕ НАПЛАЋУЈЕ“ Урнебесна твитер кампања Министарства заштите животне средине | Жиг Инфо

„ГОСПОДИНЕ ПЉАЧКАШУ, КЕСА СЕ НАПЛАЋУЈЕ“ Урнебесна твитер кампања Министарства заштите животне средине

Министарство заштите животне средине покренуло је кампању за избацивање пластичних кеса из употребе, тако што су, између осталог, одлучили да се грађанима кесе наплаћују. Ову кампању Министарство је недавно лансирало и путем свог званичног твитер налога, а поједини корисници популарне друштвене мреже окарактерисали си га као смешан и непрофесионалан.

 

Наиме, Министарство је уз коментар “Наплата пластичних кеса на делу“ и хаштагове #екологија и #заштитаЖивотнесредине објавило виц о пљачки продавнице који гласи: “Ушао пљачкаш код нас у ‘Шопинг центру’ и сад са пиштољем у руци обраћа се касирки: – Ово је пљачка сав новац стави у кесу!!! – Кеса се плаћа господине“. Да, на званичном налогу. Баш овако.

 

Поред коментара везаних за правопис, појединци су испод овог твита написали: “Молим вас да промените социал медиа манагер-а“ и “Да ли је ово налог министарства или сканди вицотеке?“. Неки су у неверици гледали шта пише министарство, а они у мањини су рекли да им се свиђа.

Наравно, обратили смо се Министарству заштите животне средине. На питања новинара „Блица“ да ли овакви постови или „шаљиве“ кампање доликују једној државној институцији, ипак, до краја јучерашњег радног времена нисмо добили одговор.

 

Раније током дана министар Горан Триван саопштио је да је употреба пластичних кеса преполовљена од када су велики трговински ланци почели да их наплаћују.

– Показало се да није потребно одмах ићи на забрану пластичних кеса јер њихова наплата у великим трговинским ланцима даје добре резултате – изјавио је Триван уз напомену да се иде ка томе да се забрани употреба пластичних кеса, као што је то учињено у 35 земаља.

 

Процењује се да годишње сваки грађанин употреби између четири и пет хиљада кеса. Према незваничним проценама трговинског сектора у Србији се годишње потроши око 20 милиона евра за набавку пластичних кеса, а 30 до 40 одсто њих се баци, што у значајној мери утиче на загађење животне средине. Једна кеса трговца кошта у просеку око динар.

З. Ч.    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо