ГРДОБА ИЛИ ЛЕПОТИЦА? Грочанка изазвала полемику, уметници се не слажу са идејом али је представници власти бране | Жиг Инфо

ГРДОБА ИЛИ ЛЕПОТИЦА? Грочанка изазвала полемику, уметници се не слажу са идејом али је представници власти бране

25. новембра 2016. године у кабинету председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића одржан је састанак између, како је наведено, главним уредником Гроцка Инфо портала Мирољубом Радојевићем Тралетом и господином Слободаном Јеремићем, представником чувене ливнице Јеремић.

Тада је речено да је у сусрет јубиларним 50. „Грочанским свечаностима“ покренута је иницијатива о креирању и изради скулптуре која би представљала не само традицију „Грочанских свечаности“, већ била и симбол Гроцке, што је председник општине са великим интересовањем размотрио, и потом дао своју пуну подршку реализацији овог пројекта, који би био осмишљен у оквиру недавно реконструисане амбијенталне целине „Грочанска чаршија“

-Скулптура би представљала девојку Грочанку у народној ношњи, са корпом воћа преко леве руке, у којој би доминирало грожђе као обележје виноградарства, чија се симболика налази и на општинском грбу, а своје репрезентативно место би нашла у срцу заштићене „Грочанске чаршије“, амбијенталне целине од великог значаја за Републику Србију. Ова улица, која је у рангу Косанчићевог венца, најстарије је језгро Гроцке око кога се некада формирао грочански срез и нахија, а данас је административно седиште велике београдске општине у чијем је саставу 15 насеља, изјављено је након састанка.

Како је још саопштено тада, целом овом подухвату недостаје још вајар који би израдио модел наше „Грочанке“. Скулптура би била постављена крајем јула 2017. године, приликом отварања 50. „Грочанских свечаности“.

У току јушерашњег дана, директорка Центра за културу Гроцка на свом профили на Фејсбуку објавила је јавности како ће изгледати скулптура, такозвана Грочанка (насловна слика). Слику је пратио и следећи опис:

Овај мали прототип приказује како ће изгледати модел у природној величини. Статуету, а потом и статуу израђује чувена Ливница Јеремић, наменски и по наруџбини Градске општине Гроцка за заштићену амбијенталну целину Грочанска чаршија. Израда статуе се финансира из донација, а спонзори су привредници општине Гроцка.
Статуа Грочанке је рад уметника Зорана Ивановића, ванредног професора на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, аутора скулпторских решења споменика Николи Пашићу, Браниславу Нушићу, деспоту Стефану Лазаревићу…

На статус директорке Цента из Гроцке, почели су да се ређају коментари један за другим. Они који се баве уметношћу згрожени су изгледом статуте и објашњавају да она не представља Грочанку, већ „Србијанку“. С друге стране, представници власти, који немају додирних тачака са културом, ову скулптуру су бранили аргументима да је и Гроцка у Србији, или пак да ће се макета скулптуре продавати на свечаностима у масовном броју и да ће преко 100 000 слика обићи свет?

Такође представници власти кажу да Гроцка није ни постојала пре 2012 (од како су напредњаци дошли на власт). Одговора о томе да ли је био расписан тендер за израду скулптуре, није било. Коментатори су закључили да се скулптура прави јер је донатор такву хтео, али не и да ли она одговара овом поднебљу. Такође дошло се до закључка да није одрађено више правних радњи и прописа, како би скулптура могла да се постави.

Погледајте неке од коментара:

Више коментара на следећем линку:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212484216724160&set=a.4698688548894.2188320.1344546074&type=3&theater

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо