ГРОЧАНИ СЕ АМЕРИКАНИЗОВАЛИ „Скот“ им постао „Скат“ (ФОТО) | Жиг Инфо

ГРОЧАНИ СЕ АМЕРИКАНИЗОВАЛИ „Скот“ им постао „Скат“ (ФОТО)

„Добар дан, зовем се Кајл Скат“, наводио је у фебруару прошле године Кајл Скот (Kyle Scott), новоименови амбасадор САД у Београду на почетку поздравне поруке грађанима Србије и то на течном српском језику. И тако, Скат или Скот, попут онога „вибер и вајбер“ својевремно, почетком тог месеца те године,постаде главна правописна дилема, иако је правила нашег језика ту веома јасна – амерички амбасадор је Скот.

Лепо васпитана особа некако се налагодно осећа када тако нешто изговори, још и ако треба лично да му се обрати, а злобници су ту одмах нашли простора за иронију. Можда је управо то и разлог па се дошло до „политичке“ одлуке да је боље да Скот у Србији буде Скат, иако је то неправилно.

Након што Скот постаде Скат, државни таблоид(и) једва дочекаше да нападну обојицу. Напредњаци никако нису хтели да Скота називају Скатом јер, Боже мој, како да називамо тамо неког америчког плаћеника како он жели.

На Скота или Ската, вратићемо се мало касније. Сада идемо до пријема у Старом двору поводом започињања археолошког пројекта „Глац“ у Србији. Тај пријем се одржао јуче, у оквиру „Глаца“  Археолошки институт у Београду и Сиднејски универзитет ће започети ископавања на палати из касног античког периода у Глацу у околини Сремске Митровице.

Према информацијама Инфо службе ГО Гроцка, испред градске општине Гроцка пријему су присуствовали заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић и директрорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић.

Да не дужим са целим текстом објављеним на званичном порталу ГО Гроцка, и овако га пола њих неће разумети, већ да цитирам један део из тог текста и да се вратим на Скота, односно Ската.

Пријему су присуствовали принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић као и бројни амбасадори међу којима амбасадор Велике Британије Денис Киф, амбасадор Сједињених Америцких Држава Кајл Скат, амбасадор Немачке Аксел Дитман и други.

Баш ово што је цитирано налази се на само крају текста, као неки закључак.

Дакле, за Инфо службу ГО Гроцка ствар је јасна, Скот је постао Скат!
Ствар је јасна, код напредњака највећи издајници постају највећи пријатељи. Реч је о томе да можеш да будеш и највећи лопов, али ако постанеш члан напредњака тад си најпоштенији, најчистији и најзаштићенији…

Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо