ГРОЧАНКА И ТРГОВЦИ ОРУЖЈЕМ! Спонзор скулптуре у Гроцкој и фирма чија је основна делатност производња ракетног горива и ракетних мотора | Жиг Инфо

ГРОЧАНКА И ТРГОВЦИ ОРУЖЈЕМ! Спонзор скулптуре у Гроцкој и фирма чија је основна делатност производња ракетног горива и ракетних мотора

Скулптура „Грочанка“,  свечано је откривена , 26. јула у центру Грочанске чаршије и како су изјавили из Инфо службе, представљаће симбол Гроцке.

Иницијатор и главни покровитељ израде скулптуре је градска општина Гроцка, а  донатори  су привредници са наше општине и то компанија: ПДМ Агро фруит из Пудараца, предузеће  ЕДЕПРО из Лештана, предузеће Нова Шумадија из Гроцке и пекари АС-Браћа Станковић из Гроцке.

Историја ЕДЕПРО- Лештане

Почетком новембра 2008, године фирме ЕДЕПРО из Лештана излази кроз медије у ширу јавност, када је дошло до еклсплозије у погону овог предузећа због које су повређена три радника.

Фирма „Едепро”, у којој су повређена три радника у експлозији погона за прављење пуњења за противградне ракете, нема дозволу МУП-а за рад, потврђено је тада „Блицу” у полицији.

Стручњак за експлозив, тадашњи саговорник „Блица” који је желео да остане анониман, тврдио је да је фирма „Едепро” настала као истурено одељење и огледни центар београдског Машинског факултета у време власти Слободана Милошевића. Катедру је тада водио Момчило Милиновић, брат Горана Милиновића, тадашњег шефа Милошевићевог кабинета. Наш саговорник тврди да је и тада, као и сада, у послове „Едепроа” заправо укључен велики број пензионисаних генерала, који су развили посао трговине наоружањем и војном опремом захваљујући високим позицијама и познанствима у свету. Он је тврдио да управо пензионисани генерали стоје на челу 60 фирми које се легално баве трговином оружјем. Многе од њих послују сасвим легално, али саговорник Блица је тврдио да неке баш и не поштују правила грабећи за што већим и бржим профитом. Зато процењује да експлозија у „Едепроу” није и последња. Тврдио је, такође, да је проузрокована људском грешком и непоштовањем процедуре.

Недељник Време је такође писао о предузећу ЕДЕПРО

То што ЕдеПРО није наведен ни на каквом списку произвођача за војне потребе, не значи да у полицији нису знали да постоји: још 2001. године нека птичица је дојавила да се поред касарне у Бубањ Потоку производи ракетно гориво. То је било ономад кад су се војска и полиција испод ока гледале.
После увиђаја написана је кривична пријава против одговорних, која је, како то обично бива, премештана са дна једне на дно друге фиоке. ЕдеПРО је поднео захтев за издавање дозволе, али због неиспуњења сигурносних услова захтев је одбијен. И тако три пута, све до прошле недеље, кад је погон отишао у ваздух, кад је један човек погинуо, а двојица повређена. Мајка свих питања је зашто фирма која се бави изузетно профитабилним послом, која располаже високософистицираном, изузетно скупом опремом, никако да испуни такорећи тривијалне и не баш скупе захтеве. „Зато што има јаку залеђину“, одговара незванични саговорник из Управе полиције и додаје да „није полиција црква нити су полицајци монаси, али више нико није спреман да (опет) зажмури“,писао је крајем 2008. године недељник Време.

Председник Гроцке у обиласку ЕДЕПРО-а

Фирму ЕдеПро д.о.о. у Лешатанима, у новембру 2016. године,  посетио је председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић са својим сарадницима.

-Госте је дочекао и упознао са начином пословања ове компаније директор Горан Жижић. Током разговора директор Жижић представио је даљи план развоја ове фирме, истичући да је у плану подизање и формирање нових производних капацитета и отварање 200 нових радних места. За реализацију тог плана фирми је неопходна подршка, али и сарадња са локалном самоуправом. Председник Симоновић овом приликом је рекао је да ће руководство општине Гроцка настојати да унапреди комуникацију и сарадњу са овом фирмом, јер на тај начин подстичемо развој општине Гроцка, истакли су поводом овог обиласка из Инфо службе ГО Гроцка.

Како је експлодирао ЕДЕПРО

За свега седам минута пошто је одјекнула експлозија непосредно поред (напуштене) касарне у Бубањ Потоку стигли су ватрогасци, потом хитна помоћ, за њима и полицијски инспектори, па новинари. Како је рекао Предраг Марић, тадашнји помоћник министра полиције, експлодирао је погон за производњу горива за противградне ракете, троје људи је повређено, један од њих тешко, са опекотинама трећег степена на четири петине површине, у међувремену је преминуо. Са детаљима истраге нисмо упознати.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо